Speil har vært en vanlig del av menneskets hverdag i tusenvis av år, med de eldste eksemplene funnet i det gamle Anatolia rundt 6000 f.Kr.
De ble også mye brukt i oldtidens Egypt for skjønnhetsritualer, selv om deres popularitet avtok i middelalderen.
I dag finner vi speil overalt, fra bad til museer, og de spiller en sentral rolle i vårt daglige liv.
En interessant bruk av speil er i heiser.
Mange har kanskje lurt på hvorfor heiser ofte er utstyrt med speil.
Det viser seg at speilene tjener både et praktisk og et psykologisk formål.
For det første skaper de en illusjon av et større rom, noe som kan være nyttig for de med klaustrofobi eller agorafobi som frykter små, lukkede rom.
Da Elisha Graves Otis begynte å masseprodusere heiser i 1850, måtte han tenke på kreative løsninger for å gjøre heiser tilgjengelige for alle, inkludert personer med fobier.
Speilene kan også være distraherende og hjelpe folk med å fokusere på noe annet enn frykten, da mange instinktivt vil se på sin egen refleksjon.
Installere speil i heisene skaper en følelse av mer plass, noe som kan hjelpe folk med fobier føler seg mindre klemt.
Forskning fra University of Georgia viser også at eksponeringsterapi, hvor du gradvis blir utsatt for den fryktede, er en effektiv måte å håndtere heisfobi på. Speil kan forsterke denne terapien ved å tilby visuell støtte og avledning, noe som kan fremme en følelse av ro og kontroll.
I tillegg har speilet også andre praktiske egenskaper og formål:
Heisspeil øker sikkerheten ved å gi panoramautsikt, hjelpe passasjerer å være oppmerksomme på omgivelsene og forhindre tyveri.
For personer med spesielle behov, for eksempel rullestolbrukere, forbedrer speil mobiliteten ved å gjøre det lettere å navigere inn og ut av heisen.
Speilene erstatter bruken av musikk i heiser, da de tilbyr en visuell distraksjon som gjør turen mindre ubehagelig og mer sosialt akseptabel, selv i stillhet.