Mangler du et godt og sunt nyttårsforsett, så les her!

29/12/2024 11:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Store helsefordeler ved å spise mindre kjøtt og meieriprodukter.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En ny studie ledet av Marco Springmann fra Oxford University, publisert i "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS), viser at det er store helse- og miljøfordeler ved å erstatte kjøtt og meieriprodukter med plantebaserte alternativer.

Redusert risiko og bedre ernæring
Studien konkluderer med at plantebaserte produkter – både uforarbeidede som bønner og linser, og bearbeidede alternativer til kjøtt og melk – kan redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. I tillegg har plantebaserte alternativer lavere klimaavtrykk og bedre ressursutnyttelse. Ekstra bonus, med andre ord.

"Våre funn viser at slike matvarer kan redusere ernæringsmessige ubalanser, helsefarer og dødelighet, samtidig som de gir lavere miljøpåvirkning," sier forskerne.

Næringsfordeler ved plantekost
Utbytting av kjøtt og melk med planteproteiner som soya, bønner og tofu gir bedre ernæring med mindre mettet fett, mer fiber og høyere kaliuminnhold.

Katrine Ejlerskov, leder ved Plantebasert Videnscenter i Danmark, påpeker at selv bearbeidede plantebaserte produkter kan være nyttige i en travl hverdag: "De kan bidra til et sunnere og mer miljøvennlig kosthold."

Etisk og samfunnsøkonomisk gevinst
Ejlerskov trekker frem den etiske utfordringen ved dyreproduksjon og behovet for direkte kosttilskudd istedenfor gjennom dyrefôr. Hun etterlyser også bedre informasjon fra myndighetene om hvordan man dekker ernæringsbehovet på plantebasert kost.

En beregning fra Københavns Universitet anslår at Danmark kan spare 20 milliarder kroner årlig ved å følge kostråd som reduserer kjøttforbruk og øker inntaket av grønnsaker og belgfrukter.