Øyet fungerer som en kameralinse, som gjør det mulig for oss å oppfatte verden visuelt. Aldring og ytre faktorer kan imidlertid svekke synet over tid.
Pistasjenøtter kan være fordelaktige for øynene!
De inneholder lutein og zeaxantin, som er antioksidanter kjent for å beskytte øyets netthinne mot skader forårsaket av blått lys og for å redusere risikoen for aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Begge disse pigmentene bidrar til å filtrere skadelig lys og forhindre oksidativ skade på cellene i øyet.
I tillegg til lutein og zeaxantin er pistasjenøtter rike på vitamin E og sunne fettsyrer, som også kan fremme god øyehelse ved å beskytte celler fra skadelig oksidativt stress. Forskning antyder at en diett rik på disse næringsstoffene kan bidra til å bevare synet over tid.
Disse stoffene beskytter blant annet mot blått lys fra skjermer, som mobiltelefoner, datamaskiner og nettbrett. Det kan også bidra til å bremse aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), en øyesykdom som i verste fall kan føre til tap av synet.
Fordelene med pistasjenøtter
Lutein finnes i høye konsentrasjoner i pistasjenøtter. En studie ved Tufts University viste at inntak av 57 gram pistachienøtter daglig (rundt en håndfull) ga en beskyttende effekt. Studien delte 36 personer inn i to grupper: én gruppe spiste normalt, mens den andre fikk ekstra pistasjenøtter i kosten. Etter seks uker viste de som spiste nøttene en betydelig økning i makulapigmenttetthet, som beskytter mot skadelig blått lys.
Luteins rolle
Lutein er en antioksidant som fungerer som “solbriller” for øynene, og kan også krysse blod-hjerne-barrieren for å redusere oksidativt stress og betennelse i hjernen. Høyere nivåer av lutein har vært forbundet med bedre hukommelse og raskere hjernereaksjoner, noe som tyder på at det kan bidra til å forebygge kognitiv svikt.