Ny studie viser: Spis mørk sjokolade og reduser risikoen for å få denne alvorlige sykdommen

11/12/2024 08:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et team av forskere fra Harvard University har gjort en bemerkelsesverdig oppdagelse.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Et stykke eller to har ikke skadet noen. Tilsynelatende, selv om du unner deg litt mørk sjokolade fem ganger i uken, er det noe med det.

En studie har vist at å spise mørk sjokolade kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2 med mer enn en femtedel.

Det skriver Daily Mail.

Forskere fra Harvard University i USA har dermed fulgt sjokoladeinntaket til mer enn 300 000 friske mennesker i 25 år.

De fant at mørk sjokolade var assosiert med lavere sykdomsrisiko, mens de som spiste melkesjokolade hadde større sannsynlighet for å gå opp i vekt.

De kunne videre konkludere med at de som spiste noen få biter mørk sjokolade fem ganger ser ut til å ha funnet riktig mengde.

Sjokolade inneholder høye nivåer av flavonoider, som er en gruppe plantestoffer som finnes naturlig i planter, trær og i mange frukter og grønnsaker. Gruppen har vist seg å øke hjertehelsen og redusere risikoen for type 2 diabetes.

Sammenhengen mellom sjokoladeinntak og risikoen for å utvikle diabetes har imidlertid allerede vist seg å være kontroversiell.

Dette skyldes inkonsistente resultater, da flere forskjellige typer sjokolade ikke er studert.

Saken med sjokolade er at den har varierende nivåer av kakao, sukker og melk, som «kan påvirke konsistensen», sier de.

Studien, publisert i The BMJ, brukte data fra tre langtidsstudier av helsepersonell.

Etter å ha tatt hensyn til eventuelle livsstils- og kostholdsfaktorer, hadde de som spiste en porsjon på 28,3 gram minst fem ganger i uken 10 prosent lavere risiko for å utvikle diabetes type 2 sammenlignet med de som aldri eller sjelden spiste sjokolade.

Type 2 diabetes er den mest utbredte typen diabetes i Danmark og utgjør ca. 80 % av alle mennesker med diabetes. 100.000 dansker har diabetes type 2 uten å vite det, ifølge Diabetesforbundet.