Visste du at poteten er en av verdens viktigste matplanter? Faktisk ligger på en tett fjerdeplass etter mais, ris og hvete.
En nylig studie utført av forskere ved universitetet i Göttingen i Tyskland, presentert på en internasjonal potetkonferanse på Fornebu, viser at poteten har betydelig lavere klimagassutslipp sammenlignet med andre grunnleggende matvarer som mais, ris og hvete, skriver Nationen.
Faktisk tyder studien på at klimagassutslippene fra potetproduksjon bare er omtrent halvparten av utslippene ved dyrking sammenlignet med disse andre matplantene.
Når hele produksjonsprosessen inkluderes – fra innsatsvarer, jord og gjødsling til dyrking og transport – er poteten den mest klimavennlige matvaren du kan sette på middagsbordet, ifølge Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio). Og det stopper ikke der.
Med riktige tiltak kan utslippene fra potetproduksjonen halveres ytterligere.
Temaene på konferansen på Fornebu var mulige tiltak innen sortsforedling, plantehelse, teknologi og gjødsling for enda mer bærekraftig potetproduksjon, og Arne Hermansen, avtroppende leder for potetforskerforeningen i Nibio, mener at poteten kan være en nøkkelløsning på flere globale utfordringer.
Den er ikke bare en bærekraftig avling, men også en næringsrik og allsidig matvare som kan bidra til å sikre matforsyningen i en verden med økende klimautfordringer.
Så neste gang du setter frem poteter på middagsbordet, kan du gjøre det med visshet om at du tar et bærekraftig valg – både for deg selv og for planeten.