En velvalgt vin fremhever smakene i maten, mens en dårlig kombinasjon kan dempe eller til og med forstyrre de kulinariske nyansene.
Men hvordan vet du hvilken vin som passer best til ulike retter? Er det alltid rødt til kjøtt og hvitt til fisk, eller finnes det flere spennende kombinasjoner å utforske?
I denne guiden ser vi nærmere på grunnleggende prinsipper for vin- og matkombinasjoner, samt noen enkle tips som gjør det lettere å velge riktig vin til enhver anledning.
Lys med lys, fet med fet
Kombiner delikate viner med lette retter og dristige viner med solide måltider. Prøv: Pinot Grigio med salat, Cab Sauv med biff.
Syre med syre
Skarpe, sure viner utfyller syrlig mat. Prøv: Sauvignon Blanc med sitronholdig sjømat.
Søt for krydder
Søte viner balanserer krydrede retter. Prøv: Riesling med krydret taco eller karri.
Match intensitet
Rike viner med rik mat, lettere viner med subtile smaker. Prøv: Merlot med biff, Chardonnay med kylling.
![](https://d28ku8nzmkcjr6.cloudfront.net/library/shutterstock_2490132835_1.jpg)
Foto: Shutterstock
Motsetninger tiltrekker
Søte viner passer utmerket til salt mat. Prøv: Moscato med salte oster.
Klassiske komboer virker
Rødt for kjøtt, hvitt for sjømat - alltid et sikkert kort. Prøv: Shiraz med lam, Chardonnay med fisk.
Følg smaken din
Eksperimenter og ha det gøy - drikk det du elsker!