Slik kombinerer du vin med mat – en guide til de perfekte smakene

01/02/2025 23:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Å finne den rette vinen til maten kan løfte en middagsopplevelse fra god til enestående.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En velvalgt vin fremhever smakene i maten, mens en dårlig kombinasjon kan dempe eller til og med forstyrre de kulinariske nyansene.

Men hvordan vet du hvilken vin som passer best til ulike retter? Er det alltid rødt til kjøtt og hvitt til fisk, eller finnes det flere spennende kombinasjoner å utforske?

I denne guiden ser vi nærmere på grunnleggende prinsipper for vin- og matkombinasjoner, samt noen enkle tips som gjør det lettere å velge riktig vin til enhver anledning.

  1. Lys med lys, fet med fet

Kombiner delikate viner med lette retter og dristige viner med solide måltider. Prøv: Pinot Grigio med salat, Cab Sauv med biff.

  1. Syre med syre

Skarpe, sure viner utfyller syrlig mat. Prøv: Sauvignon Blanc med sitronholdig sjømat.

  1. Søt for krydder

Søte viner balanserer krydrede retter. Prøv: Riesling med krydret taco eller karri.

  1. Match intensitet

Rike viner med rik mat, lettere viner med subtile smaker. Prøv: Merlot med biff, Chardonnay med kylling.

Foto: Shutterstock

  1. Motsetninger tiltrekker

Søte viner passer utmerket til salt mat. Prøv: Moscato med salte oster.

  1. Klassiske komboer virker

Rødt for kjøtt, hvitt for sjømat - alltid et sikkert kort. Prøv: Shiraz med lam, Chardonnay med fisk.

  1. Følg smaken din

Eksperimenter og ha det gøy - drikk det du elsker!