Fastbrent fett og matrester i komfyren kan være frustrerende, men med riktig metode og utstyr blir jobben mye enklere. Her er en enkel guide for å få komfyren skinnende ren, enten det gjelder ovnsrommet, ovnsdøren, rister eller stekebrett.
Dette trenger du:
Glassskrape
Oppvaskbørste
Klut
Skuresvamp
Oppvaskmiddel
Salmiakksprit
Brunsåpe (fast, med pH over 11)
Hansker
Slik gjør du det:
1. Fjern smuss fra ovnsdøren
Bruk en glassskrape for å fjerne fastbrente rester på vinduet. Vær forsiktig så du ikke lager riper, skriver Bolius.
2. Bløtlegg ovnsristene
Legg ristene i en blanding av 5 liter varmt vann, ½ dl oppvaskmiddel og ½ dl salmiakksprit. La dem ligge over natten før du skrubber dem rene med en skuresvamp.
3. Påfør brunsåpe på ovnens vegger
Bruk en gammel oppvaskbørste til å påføre et solid lag brunsåpe på ovnens sider. Husk hansker – såpen har høy pH og kan være irriterende for huden.
4. La såpen virke
Sett en langpanne med litt vann i bunnen av ovnen, og la det stå over natten. OBS: Ikke varm opp ovnen – brunsåpen skal virke i romtemperatur.
5. Skrubb og vask ovnen
Bruk en skuresvamp til å skrubbe ovnens flater. Skyll med varmt vann og tørk av med en tørr klut for et strålende resultat.
Med denne metoden blir ovnen din ren – uten behov for dyre rengjøringsmidler. Sett av litt tid, så er du klar for neste matlagingsrunde!