Etter ti år som skodesigner og -selger, lukker Sex and the City-stjernen Sarah Jessica Parker skomerket sitt SJP.
Ifølge motemediet Women's Wear Daily er det nå ikke lenger mulig å kjøpe skuespillerens høye hæler fra i høst. Det er ikke klart hva årsaken til lukningen av skomerket er.
I en uttalelse heter det at «etter ti fargerike år har SJP av Sarah Jessica Parker tatt den vanskelige beslutningen om å stenge dørene denne høsten».
Stilletten symboliserte status
Mye har også skjedd siden hovedrollen i TV-serien Sex and the City, Carrie Bradshaw spilt av Sarah Jessica Parker, spankulerte gjennom New Yorks gater i tynne stiletter på slutten av 90-tallet. Skoen spilte en sentral rolle i serien og i datidens populærkultur, og ble et symbol på suksess, frihet og den moderne, urbane kvinnen.
"Stillett-skoen har en spesiell status. Hvis du kan mestre å gå rundt i stiletter, så kan du gjøre noe veldig spesielt. Da har du vunnet. I skoforskningen heter det Askepottsyndromet", sier arkeolog Vivi Lena Andersen i følge DR Nyheter.
Nå mener hun imidlertid at skomoten kan opplevd sine glansdager. Den danske skoforskeren sammenligner stiletten med korsettet, fordi føttene må masseres inn i skoen i det hun betegner som et gammeldags skjønnhetsideal. Og et slikt konsept appellerer ikke til den unge generasjonen i dag, mener hun.
Skomoten har blitt unisex
"Unge i dag vil bestemme over sin egen kropp og hvordan de skal se ut. Alt som oser av kleskode og regler om at man skal se ut på en bestemt måte, tar man avstand fra nå", sier Vivi Lena Andersen og forklarer videre:
"Definisjonen av kjønn har blitt flytende. Det som før var veldig skarpt feminint eller maskulint er det ikke lenger. Det ser vi også i skomoten, som for lengst har blitt unisex. Tenk bare på Birkenstock, Havaianas, Crocs, joggesko, praktiske gåsko og loafers."
Unge velger skoen bort
Hun får støtte av Arwa Mahadawi som er mote-skribent i The Guardian. Hun ser på nedleggelsen av skomerket til Sex and the City-stjernen som avslutningen på en æra.
"Det kan godt være at høye hæler gir flotte ben og får deg til å føle deg maktfull, men det er ikke nok for Generasjon Z", skriver hun, og forklarer at den unge generasjonen i dag velger komfort fremfor utseende når det handler om sko.
Også magasinet The Economist rapporterer at franske kvinner har valgt bort de høye hælene.
Men om det forblir på denne måten for alltid, er vanskelig å si. Mote-tendenser har jo en tendens til å komme tilbake i bølger.