Mangel på søvn kan føre til både psykiske og fysiske helseproblemer, øke risikoen for skader og redusere produktiviteten.
Mangel på søvn kan blant annet øke risikoen for demens, hjerteproblemer og diabetes.
"Vi må slutte å se på søvn som en luksus og i stedet se på det som en nødvendighet," sier en klinisk psykolog og grunnlegger av The Sleep Practice, ifølge Express.
De største utfordringene med søvn er ofte å sovne og holde seg i søvn, noe som fører til at mange tyr til middagslurer. Men er det den sunneste løsningen?
En studie fra University College London (UCL) fra 2023 analyserte data fra UK Biobank og undersøkte 35 000 personer i alderen 40 til 69 år.
Studien hadde som mål å undersøke hvordan vanlige middagslurer påvirker helsen. Resultatene viste at folk som tar hyppige lur har større hjerner enn de som ikke gjør det.
Studien konkluderte også med at vanlige lur kan bremse aldringsprosessen med tre til seks år.
"Det viktigste funnet var at daglige middagslurer er nært forbundet med et større hjernevolum. Ettersom hjernen naturlig krymper med alderen, og mindre hjernevolum er assosiert med en rekke sykdommer," sa Victoria Garfield, hovedforfatter av studien. ifølge Express.
"Folk med mindre hjerner er ofte mer utsatt for høye nivåer av stresshormonet kortisol eller søvnapné... Mange lider også av hjerte- og karsykdommer."
Risikoen for Alzheimers sykdom ble også redusert, og studien støtter at middagslurer kan ha en positiv effekt på hjernen.
"Alt du kan gjøre for å bevare hjernestørrelsen så lenge som mulig er bra," la hun til.
Når det gjelder lengden på en lur, anbefaler den britiske legen David Nichols en kortere varighet.
"For å unngå å gå inn i den dype søvnen som kan gjøre at du føler deg tung og trøtt etter å ha våknet, bør en lur vare i omtrent 20-30 minutter," sa han.
"Det er best å ta en lur tidlig på ettermiddagen, når kroppen naturlig opplever en døgndipp. En senere lur kan forstyrre nattesøvnen, gjøre det vanskelig å sovne eller forårsake hyppige oppvåkninger."
Dr. Nichols anbefaler også en vanlig søvnplan, unngå elektroniske skjermer før sengetid, trene regelmessig og unngå alkohol og koffein sent på dagen for å forbedre søvnkvaliteten.