Vi har tidligere snakket om hvordan et moderat daglig inntak av kaffe er bra for helsen.
Det er det fortsatt, men du må være klar over hvilken type kaffe du heller i koppen - i hvert fall hvis du har problemer med høyt kolesterol.
For selv om kaffe generelt regnes som en kalorifattig, for ikke å si direkte kalorifri, drikke, er det faktisk oljer i den nydelige drikken.
Det er også disse oljene som i stor grad påvirkes av varmebehandlingen bønnene får når de brennes.
Vel, la oss komme tilbake til det med valg av bryggemetode!
Derfor gjør det en forskjell
Når kaffen brygges i en trakt, blir de fleste bioaktive stoffene kalt cafestol og kahweol igjen i filteret.
Nøyaktig disse to stoffene kan bidra til å øke LDL-kolesterolet i blodet - og dermed kan det øke det totale kolesterolnivået.
Men hvis du ikke brygger kaffen gjennom et filter, blir ikke disse stoffene filtrert ut - og hvilke typer kaffe tenker vi på her?
Det er pressekaffe, kapselkaffe og espresso.
I Norge advarer de direkte mot det
Allerede tilbake i 2012 konkluderte det danske rådet for forebygging med at ufiltrert kaffe som presskaffe kan føre til økt kolesterolnivå.
I Norge advarer Helsedirektoratet, det norske motstykket til Helsetilsynet, til og med mot å drikke ufiltrert kaffe som en del av sine offisielle kostråd.
Hvis du lever med høyt kolesterol, er det en god idé å erstatte pres eller kapselkaffe med filtrert kaffe.
Men hvis du er sunn med lavt kolesterol, bør ikke presskaffen og alle andre typer kaffe laget uten filter forårsake problemer.