Høsten er over oss og hagen er dekket av visne løv. Men i stedet for å samle dem i en sekk eller kjøre dem bort, kan du dra nytte av deres mange egenskaper.
Her er 10 tips til hvordan du kan utnytte høstløvet best i hagen:
Beskytt de tidlige vårplantene med visne blader: De visne bladene har en god isolerende egenskap. La dem ligge i bedet eller sette dem under hekker for å beskytte de tidlige vårplantene mot frost.
Bruk visne blader som frostbeskyttelse: Dekk planter som ikke er helt frostbestandige med et 30-50 cm tykt bladlag. Fest eventuelt bladene med et nett, steiner eller et jordlag.
Velg de riktige verktøyene: Bruk en løvrive eller en løvsuger for å samle opp døde løv.
Strimle bladene for raskere kompostering: Samle bladene i en haug og kjør en gressklipper over dem. Dette vil hjelpe bladene å bryte ned raskere og gjøre dem klare for kompostering.
Lag kompost i svarte poser: Legg bladene i sorte plastposer med hull for å unngå råtnende og gi oksygen til komposteringen. Vanning av posene kan fremskynde komposteringsprosessen, men sørg for å plassere dem på et tørt sted vekk fra oppholdsrom for å unngå lukt.
Samle bladene i en haug og gjør 'ompotting': I et romslig hageområde kan du samle de visne bladene i en haug og la dem brytes ned til kompost over to til tre år. Ved å "ompotte" haugen etter et år, fremskyndes nedbrytningen.
Bruk bladkompost i hagen: Den ferdige bladkomposten kan brukes til å forbedre jorda i hele hagen og grønnsakshagen.
Forbedring av jorda med gran- og furunåler: Gran- og furunåler er også nyttige for jordforbedring. Bland nålene inn i pottejorda for å forbedre jorda, spesielt der du har rhododendron.
Reduser ugress med døde blader: Et tykt lag med døde blader i hagen reduserer ugresset da det har vanskeligheter med å spire gjennom.
Stell av plenen: Unngå et tykt lag med døde løv på plenen, da dette kan føre til sykdommer som snømugg. Rak heller bladene sammen eller kjør gressklipperen over dem for å unngå skade på plenen.
Med disse tipsene kan du maksimere utbyttet fra høstens visne blader og samtidig ta vare på hagen din på en bærekraftig måte.
Kilde: Bolius