Forskere advarer om at plantevernmidler i mat, giftstoffer i drikkevann og luftforurensning kan bidra til økningen i kolorektal kreft, eller tarmkreft som det også kalles – spesielt i aldersgruppen 20–30 år.
En fersk gjennomgang av over 160 studier avslørte at denne typen kreft, også kjent som EOCRC (tidlig debuterende kolorektal kreft), er i kraftig vekst.
Bare i USA forventes antallet diagnoser å øke med 90 % innen 2030. Dette skjer til tross for at mange av de rammede anses som spreke og sunne.
Hvordan miljøet påvirker helse
Forskningen antyder at kjemikalier fra mat, luft og vann kan forstyrre tarmens mikrobiom – et nettverk av bakterier som er avgjørende for fordøyelses- og immunsystemet.
Dette "komplekse samspillet" kan føre til kronisk betennelse, der friske celler drepes og kreftceller får grobunn, skriver Ladbible.
Siden 1950-tallet har mennesker vært utsatt for økende mengder forurensning, inkludert mikroskopiske partikler kjent som PM2.5. Disse fine partiklene, som stammer fra fossilt brensel og industrielle utslipp, kan lett trenge inn i blodet og utløse betennelse i tykktarmen.
Forskere har også funnet spor av tungmetaller som bly og arsen i drikkevann. Til tross for strenge reguleringer, er rundt ni millioner blyrør fremdeles i bruk ifølge EPA.
En nødvendig endring
I tidsskriftet Heliyon understreker forskerne behovet for bedre miljøpolitikk for å redusere eksponeringen for disse forurensningene.
"Vi må ivareta folkehelsen og redusere byrden av EOCRC," skriver teamet fra Sultan Qaboos University i Oman.
Mens dårlige kostholdsvaner og overvekt tidligere har fått skylden, tyder forskningen på at selv friske mennesker kan rammes.
For å bremse utviklingen er det avgjørende å rette søkelyset mot miljøfaktorer – og handle før det er for sent.