Egg finnes ofte i kjøleskapet hos de fleste nordmenn. Heldigvis kan du kjøpe eggbrett i flere størrelser, slik at du ofte ikke kjøper flere egg enn nødvendig - men de fleste har nok likevel opplevd å måtte kaste egg fra tid til annen.
For plutselig har eggene overskredet «best før»-datoen, og da havner eggene i søpla. Men med en ekstremt enkel metode kan du faktisk forlenge holdbarheten til egg til nesten det dobbelte.
Det forklarer bransjeorganisasjonen Svenska Ägg.
Egg kan lett holde seg ferske lenge etter «best før»-datoen.
Best før-datoen på eggene følger EUs regler og er gyldig 28 dager etter den dagen de legges i fjøset. Men som nevnt ovenfor er det en metode som kan få dem til å vare betydelig lenger enn det. Faktisk mer enn dobbelt så lenge, opptil to måneder.
Det eneste du trenger å gjøre for å forlenge holdbarheten er å sørge for at eggene vendes riktig i eggbrettet. Det høres kanskje sprøtt ut - men det har faktisk stor innvirkning på eggets holdbarhet.
Snu eggene
«Egg som oppbevares i kjøleskapet med spisssiden ned, holder seg ferske i minst 2 måneder», skriver Svenska Ägg på sine nettsider.
Det er derfor mulig å spise egg lenge etter at de har blitt "gamle" etter dato – hvis du bare snur dem med forsiden ned og oppbevarer dem i kjøleskapet. Vi antar at dette trikset også kan brukes på norske egg.
Årsaken til at det forlenger holdbarheten til egg er enkel. Egget har en luftblære, som alltid er plassert i den "runde" enden. Men eggene snur alltid med spissen opp og den runde enden ned i eggbrettene. Snu heller eggene slik at de «snur seg opp ned».
Hvis den runde enden vendes oppover og den spisse enden nedover, forhindrer luftblæren at eggeplommen kommer i kontakt med skallet etter hvert som egget eldes – noe som igjen gjør at eggene varer lenger.
Så enkelt kan det gjøres.