Mange av oss bruker oppvasksvamp langt lenger enn anbefalt. Faktisk anbefaler mikrobiologer å bytte ut svampen hver uke. Det er viktig å skifte oppvasksvamp regelmessig da de samler seg bakterier og mikrober fra matrester og skitt.
Over tid, selv med skylling, blir svampen en grobunn for bakterier som kan forurense overflater og servise.
Hvis du håper at koking eller hyppig mikrobølgeovn vil holde det tilstrekkelig rent, tenk om igjen. En studie har vist at selv om dette i utgangspunktet kan redusere bakterier med omtrent 60 %, vil det ikke sterilisere svampen.
Selv sopp som regelmessig ble renset på denne måten ble funnet å være like bakteriebelastet som de som ikke ble renset.
Derfor skal du klippe hjørnet
Hvis du ikke kan bytte svamp hver uke, gjør det minst en gang i måneden hvis du vasker opp daglig. Og i dette tilfellet er det ikke nødvendig å kaste ut den gamle kjøkkensvampen din. Hvorfor ikke prøve et smart gjenvinningstriks?
Når svampen når det punktet hvor den åpenbart er for slitt for rengjøring av benkeplater og tallerkener, kutt av et hjørne. Dette avklippede hjørnet tjener til å identifisere denne svampen som utpekt for noe annet enn oppvask.
Det sier seg selv at du må kutte hjørnet bredt nok til å merke at det er kuttet. Hold denne svampen unna de nye rene svampene dine og bruk den til å skrubbe skitne ting som søppelbøtta, toalett, sko eller til og med bildekk.
Etter hvert vil den virkelig være klar til å bli kastet ut. Inntil da, vær rolig og vet at du har brukt den så mye som mulig. Og du vil være sikker på å ikke bruke en skitten svamp til å vaske oppvasken!
Oppvasksvamper er vanligvis laget av syntetiske materialer som polyuretan, et petroleumsderivat. De kan inneholde antimikrobielle midler for å redusere bakterievekst.
Disse soppene er ikke biologisk nedbrytbare og kan frigjøre mikroplast når de brytes ned. I tillegg har produksjonen deres et CO2-avtrykk. Desto større grunn til å bruke dem så lenge som mulig!