Utslitt, men søvnløs? Dette kan være grunnen

03/04/2025 21:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Fra forstyrrede døgnrytmer til for mye skjermtid, kan flere faktorer være å holde hjernen våken selv når kroppen ber om hvile.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Vi har alle hatt de dagene: du holder knapt øynene åpne gjennom møter eller ærend, men når hodet først treffer puten, er du lys våken. Det er en frustrerende motsetning - og for mange en nattlig hendelse.

Misforholdet mellom å føle seg trøtt og å ikke sove kan komme ned til en kombinasjon av biologi, vaner og miljø. Å forstå hvorfor dette skjer er det første skrittet mot å fikse det.

Kroppsklokken din kan være feiljustert

Vår søvn-våkne-syklus styres av døgnrytmen, en naturlig 24-timers kroppsklokke som reagerer på lys og mørke. Melatonin, hormonet som hjelper til med å regulere søvnen, stiger vanligvis når kvelden nærmer seg, og topper seg mellom 02.00 og 04.00.

Men hvis kroppens rytme er slått av - en tilstand som kalles forsinket søvnfasesyndrom - kan det hende at melatonin ikke slår inn når det skal. Resultatet: du er trøtt hele dagen og lysvåken om natten.

Denne tilstanden er spesielt vanlig blant tenåringer og unge voksne, men kan påvirke alle, spesielt de med inkonsekvente søvnplaner.

Livsstilsvaner som forstyrrer søvnen

En rekke hverdagsvaner kan også sabotere søvnen din, selv om du føler deg utslitt:

  • Å sove sent eller for lenge kan endre søvnvinduet.

  • Angst og stress holder sinnet ditt overstimulert om natten.

  • Depresjon forstyrrer ofte søvnsykluser på komplekse måter.

  • Koffein, spesielt om ettermiddagen eller kvelden, kan forbli i systemet lenger enn du tror.

  • Blått lys fra telefoner, nettbrett eller bærbare datamaskiner undertrykker melatonin.

  • COVID-19, inkludert langvarig COVID, har vært knyttet til søvnforstyrrelser i et økende antall tilfeller.

Selv kostholdsvalg kan påvirke søvnen. Fettrike måltider eller kveldskoffein kan forsinke hvilen, mens visse matvarer som mandler eller fet fisk - som inneholder melatonin - kan fremme søvn.

Når det å være sliten er en helserisiko

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) advarer om at konsekvent søvnmangel kan øke risikoen for alvorlige helseproblemer som fedme, hjertesykdom, diabetes og depresjon. Det kan også redusere fokus, humør og immunforsvar.

For å hjelpe deg med å balansere søvnen din, anbefaler eksperter regelmessige søvn- og våknetider, begrense koffein, redusere skjermbruk før sengetid og håndtere stress med verktøy som journalføring, oppmerksomhet eller terapi.

Som rapportert av Healthline kan det å forstå årsakene bak dine rastløse netter gi deg mulighet til å ta tilbake kontrollen - en natt av gangen.