Påsken forbindes ofte med vakre blomsteroppsatser i gule og muntre farger. Påskeliljer, tulipaner og hyasinter er populære funksjoner, men ikke alle vet at de kan være giftige – både for små barn og nysgjerrige kjæledyr.
Å pynte med blomster er en del av påsketradisjonen, men det mange ikke tenker på er at flere vanlige planter kan gi alvorlige reaksjoner ved inntak – eller selv om de kommer i kontakt med plantesaft.
Påskeliljen – vakker, men giftig
Påskeliljen er kanskje den mest klassiske påskeblomsten, men den inneholder stoffer som kan forårsake magesmerter, kvalme og oppkast hvis den spises ved et uhell.
Det er spesielt løken som er farlig, og derfor bør du være ekstra forsiktig hvis du planter eller oppbevarer blomsterløk der barn, hunder eller katter kan få tilgang til dem.
I sjeldne tilfeller kan inntak gi mer alvorlige symptomer som hjerterytmeforstyrrelser eller anfall.
Tulipaner og Hyasint – vårens triks
Tulipaner og hyasinter lyser opp vinduet, men selv disse blomstene inneholder stoffer som kan irritere både hud og mage.
Som med påskeliljen er løken den mest giftige delen, men hele planten kan utgjøre en risiko – spesielt for barn og kjæledyr som er ivrige etter å smake.
Vanlige symptomer er utslett eller magesyke, som vanligvis er milde, men ubehagelige.
Hyasinter kan også ha en sterk duft som kan forårsake allergiske reaksjoner eller hodepine hos noen personer med langvarig eksponering.
Liljer – ekstra farlig for katter
Flere arter av liljer, som ofte inngår i buketter, er ekstremt giftige for katter.
Selv små mengder – som vann fra en vase med liljer – kan forårsake nyresvikt. Har du katt hjemme bør du unngå liljer helt i påsken.
Hva gjør du hvis det skjer en ulykke?
Oppbevar blomster og blomsterløk utilgjengelig for både barn og dyr. Har du kjæledyr kan det være lurt å velge alternativ påskepynt som plastblomster eller papirpynt.
Ved mistanke om at et barn eller et dyr har fått i seg en giftig plante – ring umiddelbart Giftinformasjonen 22 59 13 00 eller kontakt veterinær.
Ta med en del av planten for å lette identifiseringen.