Vitenskapelig strid om effekten av skjermtid på unge menneskers velvære - bevis mangler ifølge en ekspert

24/10/2024 07:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mens professor Andrew Przybylski fra Oxford sier at det ikke er bevis for en årsakssammenheng, advarer andre forskere om økt risiko for depresjon og angst.

Debatten om skjermtidens innvirkning på unges psykiske helse har fått ny fart, og forskere er uenige om hvor farlig det egentlig er.

Andrew Przybylski, professor ved University of Oxford, mener at det ikke er tilstrekkelig bevis for at skjermbruk forårsaker psykiske lidelser, til tross for at mange studier viser en sammenheng.

I et intervju med SVTs Agenda understreker Przybylski at sammenhengen mellom skjermbruk og dårlig helse er kompleks.

"Det er stor forskjell på årsak og virkning. Daglige problemer oppstår før teknologiske endringer, ikke omvendt," sier Przybylski.

Han stiller også spørsmål ved metodikken til mange studier på feltet og mener selvrapportert skjermtid er en usikker metode for å trekke konklusjoner om fenomenet.

Mens Przybylski advarer om at forskningen er mangelfull, har Verdens helseorganisasjon (WHO) tatt et klart standpunkt.

WHO mener unges psykiske lidelser øker raskt og at det ikke er tid til å vente på videre forskning. I stedet etterlyser de umiddelbare tiltak for å begrense tilgangen til sosiale medier.

Przybylski er imidlertid skeptisk til WHOs råd og mener at forholdsregler som begrenser unges skjermtid kan være problematiske, ifølge SVT.

– Forholdsregler fungerer for fysiske gjenstander, men ikke for kommunikasjon, sier han og advarer om at slike begrensninger kan begrense barns rett til lek og sosial interaksjon.

Men Przybylski har ikke alles støtte. Lisa Thorell, professor i psykologi ved Karolinska Institutet, er ikke enig i at forskningen er mangelfull.

Thorell har vært med på å utarbeide Folkehelseetatens anbefalinger om skjermtid og peker på klare sammenhenger mellom skjermbruk og psykiske lidelser. Hun understreker at forskningen har vist et mønster og mener det allerede er nødvendig med tiltak.