Chipotle-chili er røkt og tørket jalapeño, og brukes mye i det meksikanske kjøkkenet. Du finner den både som hel, tørket chili, som pulver, eller hermetisert i adobo-saus – en krydret saus basert på tomat. Chipotle er like sterk som de heteste jalapeñoene, siden chilien får utvikle full styrke når den modnes og blir rød på planten. Chipotle tilfører masse smak og varme til både matretter og sauser – som for eksempel chipotle-mayo.
Du har kanskje smakt chipotle-mayo som en kremet og krydret dip på en meksikansk restaurant, eller sett den i butikken under navnet chipotle-aioli.
Oppskriftsutvikler Michelle Bottalico har laget en enkel og allsidig oppskrift på chipotle-mayo som du vil få lyst til å bruke overalt. Kombinasjonen av chipotle i adobo-saus og majones, smakt til med limejuice, hvitløk og krydder, gir en herlig kremet og spicy saus. Bruk den som dip, dressing, eller smørepålegg – perfekt til pommes frites, burgere, sandwicher, tacos og mye mer. Den tilfører både smak, styrke og kremet tekstur – akkurat det lille ekstra retten din trenger!
Dette trenger du til chipotle-mayoen
Gir ca. 1 kopp
1 boks (ca. 200 g) chipotle-chili i adobo-saus
¾ kopp majones
1 ss limejuice
1 fedd hvitløk
¼ ts røkt paprika
1 klype salt
1 klype sort pepper
Slik gjør du:
Ta ut to chipotle-chilier fra boksen og legg dem i en foodprosessor. (Frøene er den sterkeste delen – fjern noen eller alle hvis du vil ha en mildere saus. Du kan også starte med én chili og smake deg frem.)
Tilsett 1 spiseskje av adobo-sausen fra boksen.
Ha i resten av ingrediensene.
Kjør alt sammen til en jevn og kremet saus. Skrap ned langs kantene i foodprosessoren etter behov. Smak til og juster krydder hvis ønskelig.
Server med én gang, eller oppbevar i en tett beholder i kjøleskapet i opptil 2 uker.
Oppskriften er hentet fra Tasting Table.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!