Danskenes fastelavnsbolle smaker bedre enn vår

02/03/2025 12:00

Yvonne

MAT
Foto: GastroFun
Med vanlijekrem, bringebærmousse og syltetøy får du også lyst til å smake den.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Misforstå meg rett. De luftige hvetebollene med syltetøy og krem som vi vanligvis serverer på Fastelavn her hjemme smaker fortreffelig. Men det skader ikke å se litt ut over landegrensene en gang imellom.

Og i Danmark går man virkelig opp i tradisjonen med boller til Fastelavn. Bakerier og konditorer konkurrerer om å overgå hverandre, og hvis du vil ha fingrene i de mest populære bollene, må du både ut med flere hundre kroner og stå i timevis i kø.

Det danske nyhetsnettstedet Nyheder24 skrev nylig om Danmarks dyreste fastelavnsbolle som selges i København til den svimlende sum av 550 norske kroner.

Heldigvis trenger du ikke å blakke deg for å servere de danske delikatessene for familien.

Prøv denne oppskriften, og kanskje du skaper en ny fastelavnstradisjon med en ny type boller?

Disse fastelavnsbollene er helt nydelige! Og så de er ganske raske og ganske enkle å lage. De krever ingen elting, hevetid eller vanskelige kremer.

Faktisk kan de være klare på omtrent en time – inkludert avkjøling.

Ingredienser - Dette skal du bruke

Vannbakkelsdeig

  • 1 dl vann

  • 75 g smør

  • 100 g hvetemel

  • 2 mellomstore egg

Fyll

  • 1 pose vaniljekrempulver (tilberedes med melk)

  • 10 ts bringebærsyltetøy

  • 200 g friske bringebær

Krem

  • 5 dl kremfløte (pisket til krem)

  • 2 ss bringebærsyltetøy

  • 1 ss melis

Fremgangsmåte - Slik gjør du

Vannbakkelsdeig

  1. Forvarm ovnen til 200°C (over- og undervarme).

  2. Smelt smør og vann sammen i en kjele.

  3. Tilsett melet og rør raskt og kraftig til du får en tykk, sammenhengende deig. Ta kjelen av varmen.

  4. La deigen hvile i 10 minutter.

  5. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør godt mellom hver til du får en glatt og smidig deig. En håndmikser kan brukes for enklere blanding.

  6. Ha deigen i en sprøytepose, klipp et hull i hjørnet og sprøyt ut små boller på en bakeplate med bakepapir. Bollene bør være på størrelse med et egg.

  7. Stek bollene i ca. 30 minutter til de er gyldenbrune.

    • Dersom de ser ferdige ut etter 20 minutter, senk temperaturen til 165°C de siste 10 minuttene.

  8. La bollene avkjøles på rist.

Montering av fastelavnsbollene

  1. Skjær bollene i to.

  2. Smør et lag vaniljekrem på den nederste halvdelen.

  3. Pisk kremfløten stiv og bland forsiktig inn bringebærsyltetøy og melis.

  4. Ha bringebærkremen i en sprøytepose med stjernetipp og sprøyt den rundt kanten av vaniljekremen.

  5. Legg 1 ts bringebærsyltetøy i midten og plasser noen friske bringebær i kremen.

  6. Sett den øverste delen av bollen på plass og dryss over melis.

Så er det bare å nyte de fantastiske fastelavnsbollene.

Er du enig med oss? Smaker de bedre enn de norske?

Oppskriften er hentet fra GastroFun.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!