Perfekt helgekos: Hveteboller med sjokoladekrem
Hveteboller er alltid en sikker vinner når du vil kose deg, men hvorfor ikke ta det et steg videre?
Hveteboller fylt med deilig sjokoladekrem gir enda mer smak og hygge – perfekt til en rolig helg eller en spesiell anledning.
Og apropos spesielle anledninger:
Søndag er det morsdag! Hva med å overraske mamma med nybakte, luftige hveteboller fylt med favorittsjokoladen hennes?
Bruk den sjokoladen du liker best – enten hvit sjokolade for en mild og søt krem, melkesjokolade for en rund og fyldig smak, eller gå for en mørk sjokoladekrem med 70 % kakao for en mer intens og kraftig smak.
Uansett hvilken sjokolade du velger, blir resultatet garantert koselig – og en perfekt måte å feire morsdagen på!
Ingredienser:
1 porsjon gir ca. 20 boller
150 g smør
950 g hvetemel
150 g sukker
0,25 ts salt
2 ts malt kardemomme
5 dl melk
1 stk. egg
25 g gjær
1 stk. egg til pensling
Fyll:
300 g sjokolade ( se tips i fremgangsmåte)
200 g romtemperert smør
200 g melis
Pynt:
4 ss honning , flytende type
4 ss grovhakkede hasselnøtter ( kan sløyfes)
Fremgangsmåte:
Kutt smør i terninger.
Ha hvetemel, sukker, salt, kardemomme, melk og egg i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
Obs!
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter.
Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.
Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse.
Del deigen i 20-25 emner, alt etter hvor store du vil ha dem. Trill emnene til runde boller og sett dem med litt mellomrom på noen bakepapirkledd stekebrett.
Dekk til bollene og etterhev i 20-30 minutter.
Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen på 225 °C i 6–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.
Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen. Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.
Velg den sjokoladen du liker best. Hvit sjokolade smaker godt sammen med norske jordbær, melkesjokolade (30-40%) er den vi har brukt på bildet og mørk sjokolade (70 %) gir en kraftig sjokoladesmak som egner seg godt om du skal servere bollene til svart kaffe.
Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet.
Obs!
Er sjokoladen for varm vil kremen sprekke.
Del bollene i to. Ha sjokoladekremen i en sprøytepose med riflete tipp og sprøyt kremen på bollene.
Pynt eventuelt med honning og hasselnøtter før servering.
Oppskriften er hentet fra Matprat.no.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!