Dette kjøttet er mye sunnere enn kylling: Men mange nordmenn spiser det ikke i det hele tatt

05/08/2024 15:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selv om gås er sunt, er det ikke særlig populært i hverdagen. Men hvorfor er det verdt å spise gås hele året? Les om helsefordelene ved å spise gås.

Og det er synd at ikke mange nordmenn spiser det, for gåsekjøtt er ikke bare deilig og aromatisk, men også næringsrikt og sunt.

100 gram gåsekjøtt inneholder ca. 339 kcal, som er mer enn 100 gram kalkun (129 kcal) eller kylling (158 kcal). Men dette betyr ikke at gåsekjøtt ikke kan være en del av et sunt og variert kosthold.

"Du trenger ikke frykte det, da kaloriinnholdet ikke er alt. Til tross for høyere kalori- og fettinnhold inneholder gåsekjøtt flere umettede fettsyrer som er gunstige for helsen vår, som oljesyre, linolsyre, linolensyre og arakidonsyre," sa Justyna Walerowska-Madej, kostholdsekspert fra Columna Medica, i et intervju med Medonet.

Gåsekjøtt er rikt på umettede fettsyrer omega-3 og omega-6, som er nødvendige for at nervesystemet og sirkulasjonssystemet skal fungere korrekt. De er viktige for hjertet og hjernen. Umettede fettsyrer senker også nivået av dårlig kolesterol i blodet, noe som reduserer risikoen for åreforkalkning.

Gåsekjøtt er også en verdifull kilde til vitaminer. Dette gjelder både A-, E- og B-gruppene samt niacin, jern, sink, kalium og magnesium. Gåsekjøtt inneholder også lett fordøyelig protein. Gjess er også ofte mindre utsatt for bruk av antibiotika.

Niacin i gåsekjøtt fordeler funksjonen til hjernen og nervesystemet og deltar i syntesen av kjønnshormoner. Den støtter også immunforsvaret i kampen mot bakterier, forbedrer humøret og lindrer angst.

Hvordan tilberedes gåsekjøtt?

Å tilberede gåsekjøtt kan være litt vanskeligere i begynnelsen enn kylling eller kalkun, men det er et spørsmål om øvelse. Velger du å steke kjøttet må det marineres på forhånd. Det bør helst gjøres dagen i forveien hvis du vil oppnå best resultat.

Til marinaden kan du f.eks. bruk einebær, hvitløk, rosmarin og rødvin. Ikke gni urter på overflaten av gåsen, da de vil brenne seg under steking. Gni marinaden inni gåsen. Unngå å stikke kjøttet før det skal inn i ovnen.

Stek gåsen i ovnen på 160 grader. Hver kilo gås skal ifølge ekspertene stekes i ca. 45 minutter. Det er viktig å ikke åpne ovnen i løpet av de første to timene. Gåsen stekes best i en bestemt stekepanne, men en ildfast form kan også brukes. Under stekingen helles det smeltede fettet over kjøttet.