Ikke rødt kjøtt: Denne typen kjøtt er den mest usunne

25/06/2024 22:00

Sofie

MAT
Foto: Praneat / Shutterstock.com
Foto: Praneat / Shutterstock.com
Det er verdt å være oppmerksom på hvor mye du spiser.

Å redusere kjøttforbruket er et velkjent råd for de som ønsker å gå ned i vekt eller forbedre helsen, men ikke alle typer kjøtt påvirker kroppen på samme måte.

Ny forskning fremhever en bestemt type kjøtt som kan være spesielt skadelig når det konsumeres i overkant. Det dreier seg om bearbeidet kjøtt, som har vist seg å være mer skadelig enn rødt kjøtt.

Bearbeidet kjøtt er en del av mange vanlige matvarer som pølser, skinke, salami og nuggets. Det er en vanlig del av kostholdet i mange vestlige land og spiller en stor rolle i hurtigmatindustrien. Dette skriver det franske mediet Linternaute.

I Frankrike spiser 94 % av befolkningen bearbeidet kjøtt minst en gang i uken, ofte som pålegg. Forbruket er spesielt høyt blant unge, med mange 18-24-åringer som inntar det i bearbeidede måltider.

Legene advarer nå mot helserisikoen ved selv et moderat inntak av denne typen kjøtt.

Årsaken ligger i behandlingsprosessen

Grunnen til at bearbeidet kjøtt er så usunt ligger i behandlingen og ingrediensene.

Den inneholder ofte tilsetningsstoffer og kjemikalier som kan bidra til utvikling av kroniske sykdommer. Verdens helseorganisasjon (WHO) har påpekt at kroniske sykdommer er ansvarlige for 74 % av dødsfallene globalt.

United States Department of Agriculture beskriver hvordan bearbeidet kjøtt lages. For eksempel lages pølser ved å presse kjøttet og beinene gjennom en sil under høyt trykk for å skille kjøttet fra beinene. Deretter tilsettes fett og konserveringsmidler, hvoretter kjøttet kokes, tørkes eller røykes for å forlenge holdbarheten.

Et stort problem med denne prosessen er tilstedeværelsen av nitrittsalt, som er kreftfremkallende. I tillegg dannes det kreftfremkallende stoffer i kjøttet når det røykes og saltes.

Derfor anbefales det å begrense inntaket så mye som mulig.