Mattilsynet med advarsel: Kan gjøre deg syk

12/06/2024 09:19

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Les dette før du griller!

Grilling av hamburgere og pølser er en favoritt blant mange, men det er viktig å være oppmerksom på temperaturen under stekingen.

En burger som ikke er gjennomstekt, kan utgjøre en helsefare, samtidig som en overkokt burger blir tørr og smakløs. Det skriver Telemarksavisa.

Ifølge Mattilsynet er det en dårlig idé å steke hamburgere medium. De advarer mot at temperaturen under slik steking ikke blir høy nok til å drepe skadelige bakterier i midten av burgeren.

Dette uttaler de i et innlegg på Facebook, hvor de understreker farene ved å ikke steke hamburgere grundig.

– Du bør være forsiktig med medium stekte hamburgere. Temperaturen ved steking blir ikke høy nok til å drepe sykdomsfremkallende bakterier i midten av hamburgeren, skriver de i et innlegg på Facebook.

En viktig forskjell mellom hamburgere og biffer er at kjøtt- og karbonadedeig kan inneholde E.coli-bakterien, som kan forårsake alvorlige mage- og tarminfeksjoner, inkludert oppkast og diaré. I verste fall kan slike infeksjoner føre til nyreskader og død, særlig hos små barn og eldre.

Mattilsynet råder at dersom man ønsker en medium stekt burger, bør man bruke hele kjøttstykker som råvare. De fremhever at god hygiene og riktig håndtering er avgjørende for å minimere risikoen. Matprat, Opplysningkontoret for egg og kjøtt, gir følgende tips for å sikre at kjøttet er gjennomstekt:

  • Kontroller fargen på kjøttet og kjøttsaften. Kjøttsaften skal være klar, og kjøttet skal ha skiftet fra rosa til grått.

  • Mål kjernetemperaturen med et steketermometer. Den bør nå 70 °C i kjernen.

Videre opplyser Matprat at det er mulig å lage en medium stekt burger dersom man kverner kjøttet selv og håndterer det riktig. Før kverning bør kjøttstykket brunes på hele overflaten, og kverningen bør skje kort tid før tilberedning.

Gravide, små barn og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå medium stekte burgere fullstendig, ifølge Mattilsynet. Dette er for å redusere risikoen for alvorlig sykdom.

Ved å følge disse rådene kan man nyte en trygg og velsmakende grillopplevelse uten å bekymre seg for helserisikoer.