Moussaka er en klassisk rett med røtter i Midtøsten, men den er spesielt kjent fra Tyrkia og Hellas. Den lages med lammekjøttdeig, tomater og aubergine som hovedingredienser.
Moussaka er en tradisjonell ovnsrett som kombinerer rike smaker og lagvis perfeksjon.
Ingredienser (4 porsjoner):
Kjøttsaus:
2 stk. løk
2 båter hvitløk
1 bunt bladpersille
2 ss nøytral olje til steking
400 g kjøttdeig av lam
1 boks hermetiske tomater
2 dl vann
1 ts frisk basilikum
0,5 ts malt kanel
1 ts salt
0,5 ts pepper
Auberginer:
3 stk. aubergine
2 ts salt
1 ss nøytral olje til steking
Hvit saus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
0,5 ts salt
0,25 ts malt hvit pepper
2 stk. egg
Til gratinering:
2 dl revet hvitost
Fremgangsmåte:
1. Start med kjøttsausen. Finhakk løk, hvitløk og persille. Fres det i pannen med olje i noen minutter, og ta det ut av pannen.
2. Stek lammekjøttdeig. La den bli pent brun.
3. Ha den freste løkblandingen tilbake i pannen sammen med hermetiske tomater, vann, basilikum og kanel. Smak til med salt og pepper. La kjøttsausen småputre i 35-40 minutter mens du forbereder auberginer og hvit saus.
4. Skjær auberginer i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
5. Pensle aubergineskivene med olje, og brun dem godt på begge sider i en varm grillpanne eller stekepanne. Legg til side.
6. Smelt smør i en varm kjele og rør inn mel. Spe med melk til sausen blir passe tykk. Smak til med salt og pepper.
7. La sausen slå av seg litt varme, og rør inn egg.
8. Legg auberginer, kjøttsaus og hvit saus lagvis i en smurt, ildfast form. Strø ost på toppen. Stek på 200 °C i ca. 30 minutter.
Tips: er auberginene veldig store, så holder det med 2 stk.
Oppskriften er hentet fra Matprat.no.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!