Sommeren nærmer seg og grillen kaller. Mange nordmenn flytter matlagingen utendørs for å nyte de varme kveldene med grillmat.
Men ifølge Michael René, førsteamanuensis i matvitenskap og matblogger, er det fem grillfeller du bør unngå for å sikre at maten ikke gjør deg og dine gjester syke.
Her er hans råd for en trygg og god grillopplevelse, som han har delt med B.T.:
Unngå svart mat
Svartfarget mat er kreftfremkallende, advarer Michael René. Den ønskede brune fargen og grillsmaken oppnås gjennom en kjemisk reaksjon mellom sukker og aminosyrer. Både kjøtt og grønnsaker bør unngå å bli for svarte, da dette kan føre til helsefare.
Bruk flere tallerkener
Skill rå og kokt kjøtt ved å bruke forskjellige tallerkener. Rå kjøttjuice på stekt kjøtt kan overføre skadelige bakterier og forårsake sykdom.
Flere opptaksverktøy
Bruk forskjellige redskaper til rått og ferdigstekt kjøtt. Bytt redskaper når kjøttet er brunet på begge sider for å unngå krysskontaminering.
Stegetermometer er et must
Kjøttets farge kan bedra, spesielt hvis den oksideres. Bruk et kjøtttermometer for å sikre at for eksempel kjøttdeig når 75 grader i midten. Unngå å spise kjøtt som lukter vondt, da det kan være et tegn på oksidasjon.
Husk håndhygiene
Grundig håndvask før matlaging er viktig. Når du lager mat utendørs, er det lett å glemme hygienerutiner. Rengjør hendene regelmessig, spesielt etter håndtering av rått kjøtt. Håndsprit kan være en god løsning, men vær forsiktig med plasseringen nær grillen.
Med disse enkle, men viktige tipsene fra Michael René, kan du trygt fyre opp grillen og nyte sommermåltider uten å risikere helsen din. God grillsesong!