Grove vafler er en deilig måte å unne seg selv eller barna en ekstra smakfull og mettende lunsj.
Vafler har en spesiell plass i nordmenns hjerter. Ifølge en undersøkelse fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i 2023, spiser hele 35 prosent av nordmenn vafler minst én gang i måneden.
Mens mange forbinder vafler med søte pålegg som syltetøy, rømme og brunost, kan de også være en sunn og praktisk lunsj. Perfekt som nistemat – enten på jobb, skole eller påsketuren. Ved å sløyfe sukkeret og bruke grovt mel som sammalt hvete eller havregryn, blir vaflene både mer næringsrike og mettende.
Grove vafler laget med melk, egg, sammalt mel og havregryn er rike på viktige næringsstoffer som jod, kalsium, B-vitaminer, proteiner, jern og fiber. I tillegg er de en fin måte å bruke opp rester fra kjøleskapet på.
"Det beste med vafler er at de er så enkle å tilberede, og at det alltid er hygge knyttet til det å steke og servere vafler. Et godt tips er å bruke rømme, syrnet melk eller revet brunost i røren for en ekstra god smak. Har du rester av melk eller andre meieriprodukter er også det fint å bruke i en vaffelrøre, og på den måten bidrar du til å redusere matsvinn," sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk.no i en pressemelding.
Så neste gang du lager vafler, prøv en grovere variant – både smakfulle og næringsrike!
Her er et godt eksempel på en enkel og sunn oppskrift på vafler uten sukker – perfekt til frokost, lunsj eller som en sunnere snacks!
Ingredienser (ca. 6 plater):
3 egg
2 dl lettmelk, havremelk eller annen melk
1 dl havregryn
1 dl grovt mel (f.eks. speltmel eller sammalt hvete)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt (valgfritt)
1 moden banan (gir naturlig sødme)
1 klype salt
1 ss smeltet smør eller nøytral olje (valgfritt)
Fremgangsmåte:
Bland ingrediensene: Ha alle ingrediensene i en blender eller bruk stavmikser for å lage en jevn røre. La røren svelle i 5–10 minutter, slik at havregrynene mykner.
Stek vaflene: Varm opp vaffeljernet og pensle det med litt olje eller smør om nødvendig. Stek vaflene til de er gyldne.
Serveringstips: Nyt vaflene med friske bær, yoghurt, cottage cheese eller et lite dryss nøtter. De smaker også godt med litt nøttesmør eller sukkerfritt syltetøy.
Disse vaflene er både mettende og næringsrike, samtidig som de har en naturlig sødme fra bananen. Perfekt for både store og små!
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!