De fleste nordmenn er vant til å ha melk som en del av kostholdet, enten som næringsdrikk eller til nytelse. Mange har alltid melk tilgjengelig i kjøleskapet og har kanskje også opplevd at den har blitt dårlig før den burde.
For å unngå at melken går ut på dato for tidlig, er det noen enkle feil du kan styre unna.
DinSide har snakket med Thea Myklebust-Hansen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Hun råder folk til å la være å drikke direkte fra melkekartongen eller berøre helleåpningen.
- Bakterier fra munnen eller hendene våre kan smitte over på helleåpningen og videre ned i melken dersom vi tar på eller drikker direkte av helleåpningen. Selv om de vanlige bakteriene vi finner på fingrene eller i munnen vanligvis ikke er sykdomsfremkallende, kan de smitte over på mat og etter hvert føre til for eksempel muggdannelse eller at maten blir bedervet.
I tillegg til bakteriesmitte kan feil oppbevaring også bidra til at melken surner. Melk som blir stående lenge utenfor kjøleskapet, spesielt i varme rom, vil raskt miste kvalitet.
- Det kan være både praktisk og hyggelig å ha melkekartongen på frokostbordet. Likevel anbefaler vi at man setter den tilbake i kjøleskapet etter så kort tid som mulig. Hvor mye kvaliteten forringes når den står utenfor kjøleskapet, avhenger særlig av temperaturen i omgivelsene; jo varmere det er, desto raskere kan den forringes og surne, forklarer Myklebust-Hansen.
Hun oppfordrer også til å bruke sansene når du vurderer om en matvare er fortsatt brukbar, spesielt etter utgått dato.
– Mange matvarer, inkludert meieriprodukter, kan fint spises etter utgått dato, så lenge de ser fine ut og ikke lukter vondt, avslutter hun.