Unngå disse vanlige tabbene: "Hold hendene unna melken"

28/09/2024 15:00

Sofie

Nyheter
Foto: SiljeAO / Shutterstock.com
Foto: SiljeAO / Shutterstock.com
Drikker du melk på denne måten? Slutt nå!

De fleste nordmenn er vant til å ha melk som en del av kostholdet, enten som næringsdrikk eller til nytelse. Mange har alltid melk tilgjengelig i kjøleskapet og har kanskje også opplevd at den har blitt dårlig før den burde.

For å unngå at melken går ut på dato for tidlig, er det noen enkle feil du kan styre unna.

DinSide har snakket med Thea Myklebust-Hansen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Hun råder folk til å la være å drikke direkte fra melkekartongen eller berøre helleåpningen.

- Bakterier fra munnen eller hendene våre kan smitte over på helleåpningen og videre ned i melken dersom vi tar på eller drikker direkte av helleåpningen. Selv om de vanlige bakteriene vi finner på fingrene eller i munnen vanligvis ikke er sykdomsfremkallende, kan de smitte over på mat og etter hvert føre til for eksempel muggdannelse eller at maten blir bedervet.

I tillegg til bakteriesmitte kan feil oppbevaring også bidra til at melken surner. Melk som blir stående lenge utenfor kjøleskapet, spesielt i varme rom, vil raskt miste kvalitet.

- Det kan være både praktisk og hyggelig å ha melkekartongen på frokostbordet. Likevel anbefaler vi at man setter den tilbake i kjøleskapet etter så kort tid som mulig. Hvor mye kvaliteten forringes når den står utenfor kjøleskapet, avhenger særlig av temperaturen i omgivelsene; jo varmere det er, desto raskere kan den forringes og surne, forklarer Myklebust-Hansen.

Hun oppfordrer også til å bruke sansene når du vurderer om en matvare er fortsatt brukbar, spesielt etter utgått dato.

Mange matvarer, inkludert meieriprodukter, kan fint spises etter utgått dato, så lenge de ser fine ut og ikke lukter vondt, avslutter hun.