NAV har gjort kjempefeil: Mange har fått utbetalt for lite trygd og pensjon

27/09/2024 07:13

Yvonne

Nyheter
Feilen strekker seg helt tilbake til 1994, og mange kan ha fått for lite betalt. Gjelder det også deg?

Trygderetten slår fast at NAV har feiltolket EØS-regelverket. Helt tilbake til 1994 kan NAV ha utbetalt for lite i uføretrygd og alderspensjon for personer som har bodd i både Norge og utlandet.

Kjennelsen er avsagt etter å ha innhentet rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen, skriver Advoteket i en pressemelding.

Feiltolkningen av reglene kan ha ført til at en lang rekke uføre- og alderspensjonister kan ha fått for lite utbetalt, skriver Klassekampen.

Man bør kunne stole på at de pengene man får utbetalt fra NAV i trygd eller pensjon skal være korrekt utregnet. Likevel viser det seg at det ikke alltid er tilfelle.

Tiden i utlandet skulle medregnes
Nylig gikk en 58 år gammel mann rettens vei fordi han mente at han hadde fått feil sats fra NAV. Mannen hadde delvis bodd og jobbet både i Norge og i Irland, hvor han ble syk.

Tilbake i Norge ble han erklært ufør og fikk innvilget uføretrygd, men under nivået for minstesatsen i folketrygden fordi NAV ikke tok med trygdetiden i Irland i beregningsgrunnlaget.

NAV mente at han skulle få 80 prosent minstepensjon, men nå slår Trygderetten fast at det var feil. NAV hadde tolket EØS-reglene feil. Mannen skulle egentlig ha fått 100 prosent minstepensjon.

Ettersom Trygderetten mener at Nav skulle tatt med botiden i Irland, og innvilget mannen 100 prosent minstepensjon, ikke 80 prosent, betyr det at både uføretrygdede og alderspensjonister som har bodd i utlandet, kan ha fått for lite utbetalt av NAV helt tilbake til 1994.

Det er ikke kjent hvor mange dette kan dreie seg om.

Kan få konsekvenser for mange
Advokat Martin Ølstadløkken ved Huseiernes advokatkontor i Trondheim tror dommen kan få konsekvenser for mange og stiller spørsmål ved at NAV i så lang tid har tolket reglene feil.

"Det står svart på hvitt i artikkel 58 i trygdeforordningen at man ikke kan gi en ytelse som er lavere enn minsteytelsen i landet som skal utbetale ytelsen. Hvordan dette kan ha blitt oversett så lenge for de som trenger dette mest, er veldig merkelig og grovt", sier han til avisen Klassekampen.

Advokat Olav Lægreid har ført saken for den uføre mannen i både Trygderetten og Efta-domstolen, og mener dommen vil få store følger.

"Jeg forventer nå at Nav endrer vedtakspraksis. Avgjørelsen i denne saken sender et signal om at NAV ikke kan regne med å få medhold i tilsvarende saker i framtiden", sier han.

Advokaten har varslet en pressekonferanse 30. september hvor han vil belyse hvordan problemet oppstod, hvor mange som er berørt og han vil legge frem dokumentasjon på at han mener at Regjeringen og NAV har fortsatt med denne praksis mot bedre vitende.

Verken NAV eller Arbeids- og inkluderingsdepartementet ønsker foreløpig å uttale seg om dommen, men opplyser til avisen at de vurderer å anke saken til Lagmannsretten. Ankefristen er 17. mars.