Unngå denne dyre feilen med helsetrygdkortet

08/08/2024 10:01

Sofie

Nyheter
Foto: Helfo/Morten Rakke/NTB
Helsetrygdkort - hva dekker det egentlig?

I løpet av årets første syv måneder har 453 564 nordmenn mottatt nytt Europeisk helsetrygdkort, en betydelig nedgang fra fjorårets 618 679.

Dette kan skyldes flere faktorer, inkludert det faktum at det de siste to årene har blitt utstedt rekordmange kort – hele 974 190 i 2022 og 798 500 i fjor. Det skriver DinSide.

Misforståelser om dekning

Mange nordmenn tror feilaktig at de ikke trenger privat reiseforsikring når de har et Europeisk helsetrygdkort.

Dette er en stor misforståelse. Ifølge Karin Synnøve Jarnæs, avdelingsdirektør i Helfo utland, dekker helsetrygdkortet ikke behandling på private sykehus eller hos private leger, og det inkluderer heller ikke hjemtransport. Derfor anbefales det sterkt å ha en privat reiseforsikring i tillegg.

Bruk og oppbevaring av Helsetrygdkortet

Når du er på reise i EØS-land, Sveits eller Storbritannia, gir helsetrygdkortet deg rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med innbyggerne i det landet du oppholder deg i, så lenge du oppsøker offentlige leger eller sykehus.

Kortet sikrer at du betaler samme egenandel som landets borgere. Jarnæs understreker viktigheten av å ha kortet lett tilgjengelig, helst i lommeboken, slik at det kan vises frem ved behov.

Hvordan søke om refusjon

Dersom du har lagt ut for medisinske utgifter i et EU/EØS-land, kan du søke om refusjon via Helse-norge. Det er viktig å besøke nettsiden deres for detaljerte instruksjoner om hvordan du går frem for å få refusjon.

Private legekontor og barnas Kort

Rapporter har vist at private legekontor i utlandet ofte nekter å behandle nordmenn som kun har helsetrygdkort og ikke privat reiseforsikring. Helfo kan ikke påvirke private aktørers praksis, men det er vanlig at private kontorer krever betaling.

Barn må ha sitt eget helsetrygdkort, og normalt tar det ti virkedager å motta kortet etter søknad. Dersom søknaden krever manuell behandling, kan det ta litt lengre tid. Selv om du allerede har et gyldig kort, kan du søke om et nytt. Det er ingen grense for hvor mange kort du kan bestille, men det er unødvendig å søke om nytt før det gamle er i ferd med å utløpe.

Kortets gyldighet og kostnader

Helsetrygdkortet har en varighet på opptil tre år, og utløpsdatoen finner du på selve kortet. Det er verdt å merke seg at kortet er gratis.

For å unngå misforståelser og sørge for at du er riktig dekket, er det viktig å forstå både fordelene og begrensningene ved det Europeiske helsetrygdkortet, og alltid ha en privat reiseforsikring i tillegg.