Hvite kakemenn – en uimotståelig julefavoritt

11/12/2024 12:00

Hanne

MAT
foto: Mari Svenningsen / Matprat
foto: Mari Svenningsen / Matprat
Hvite kakemenn, også kjent som julemenn, julemanna, gøttekæller eller spekulasi, er tradisjonelle julekaker som har en helt spesiell plass i norsk julefeiring.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Disse kakene er sprø utenpå, myke inni og har en mild, søt smak som appellerer til både barn og voksne. Kakene pyntes ofte med rød konditorfarge, og gjerne en miks av farger, noe som gir dem et lekent og julete preg. De er enkle å lage og har blitt en fast del av julens søte gleder over hele landet.

Navnet "spekulasi" brukes lokalt om disse kakene, men det er ingen direkte sammenheng mellom hvite kakemenn og den nederlandske kaken "speculaas". Likevel kan språklig påvirkning ha bidratt til at dette navnet har blitt brukt i enkelte områder.

Disse kakene er ikke bare tradisjonsrike – de smaker også fantastisk. Den perfekte balansen mellom sprø og myk tekstur gjør dem til en fryd å spise. Hvite kakemenn er en glede både å bake og å dele med familie og venner, og for mange er det rett og slett ikke jul uten dem!

De gjør seg også fint på juletreet, men der kan jo hvem som helst nappe dem før du får sett deg for!

Ingredienser:

  • 100 g smeltet smør

  • 2 dl melk

  • 3 dl sukker

  • 1 l hvetemel

  • 1 ts hornsalt

Fremgangsmåte:

1. Rør sammen smeltet smør, melk og sukker.

2. Rør inn halvparten av hvetemelet sammen med hornsaltet.

3. Bland inn resten av hvetemelet til du har en deig som er lett å jobbe med.

4. Pakk deigen godt inn og legg den kaldt i minst en time, gjerne over natten.

5. Forvarm stekeovnen til 175 °C. Legg bakepapir på 2 stekebrett.

6. Kjevle ut deigen til ½ cm tykkelse. Bruk pepperkakeformer og stikk ut kaker av deigen. Løft dem over på stekeplatene.

7. Stek kakene i ca. 7 minutter. De skal være sprø utenpå, og litt myke inni. Løft kakene over på rist og la dem bli helt kalde.

8. Bruk konditorfarge og en tannpirker, fyrstikk eller tynn, tynn pensel til å dekorere kjeksene.

Oppbevar kakemennene i en tett boks. 

Du kan med fordel lage dagen dagen før du skal bake. Den holder seg fint i kjøleskapet i to-tre dager. Ønsker du søtere smak på kakemennene kan du tilsette 1 ts vaniljesukker sammen med hvetemelet til 1 porsjon grunnoppskrift.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Oppskriften er hentet fra Matprat.no