Enten de skal brukes til potetsalat, mos eller noe helt annet, er det en ting som nesten alltid kan frustrere utålmodige sjeler: Når poteter må kokes.
Vi vet at poteter er mettende, fulle av næringsstoffer, og de er faktisk også ganske gode hvis du trenger å gå ned i vekt, så det er ikke rart at de (fortsatt) er en vanlig del av mange nordmenn kosthold.
I tillegg appellerer de også til for eksempel veganere og vegetarianere som av en eller annen grunn ikke vil spise kjøtt og/eller animalske produkter generelt.
Så det er utvilsomt mange dansker rundt på kjøkkenet som av og til tenker eller uttaler en forbannelse over at de kjente rotgrønnsakene tar så lang tid å tilberede.
Det er imidlertid en måte å forkorte forberedelsestiden på. Ifølge skolekokker og fagfolk kan du bruke følgende metode:
Feit kniv
For raskere koking, kutt potetene i små terninger eller skiver. Det vil redusere koketiden betydelig fordi varmen når midten av bitene raskere.
Kok vannet i en kjele på forhånd og hell det i pannen, der potetene allerede er i skiver eller terninger. Bruk en passende pottestørrelse for å unngå ekstra tid og energi.
Selvfølgelig er det en utfordring med denne metoden hvis du vil servere hele poteter, fordi det ikke anbefales å prøve å sette bitene sammen til hele poteter etter koking med spiselig lim (ja, det eksisterer).
På den annen side kan du spare litt tid på potetskrelling hvis du vil koke dem hele.
I stedet for å skrelle potetene før de koker, vask dem grundig og kok dem med skallet på. Etter koking, tøm vannet fra potetene, la dem avkjøles (senk dem i isvann, for eksempel i 20 sekunder) og skrell av huden ved å kutte den lett med en kniv og deretter gni med hendene.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!