Risboller: en skjønn gjenganger fra barndommen

18/12/2024 12:02

Hanne

MAT
foto: Sara Johannessen / Matprat
foto: Sara Johannessen / Matprat
Voksne liker dem også - og de er superlette å lage!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Risboller er en gjenganger i norske barneselskaper, og de er dessuten en favoritt blant mange voksne i forbindelse med julen.

Her er en enkel oppskrift på risboller laget med sjokolade:

Ingredienser:

  • 250 g mørk sjokolade (kan også bruke lys sjokolade eller melkesjokolade etter smak)

  • 100 g Delfiafett (kokosfett)

  • 2 egg

  • 2 dl sukker

  • 1 ts vaniljesukker

  • 4-5 dl puffet ris

Fremgangsmåte:

  1. Smelt sjokolade og fett:

    • Del sjokoladen i mindre biter. Smelt sjokoladen og Delfiafettet sammen over lav varme i en kjele eller i vannbad. Rør jevnt til alt er smeltet og blandingen er glatt. La det avkjøles litt.

  2. Lag eggedosis:

    • Pisk egg og sukker sammen til en luftig og lys eggedosis med en mikser. Tilsett vaniljesukkeret og rør godt.

  3. Bland sammen:

    • Hell den avkjølte sjokoladeblandingen forsiktig inn i eggedosisen, og rør til det blir en jevn og fyldig masse.

  4. Tilsett puffet ris:

    • Vend forsiktig inn puffet ris, litt etter litt, til alt er godt dekket av sjokoladeblandingen.

  5. Form risbollene:

    • Bruk en spiseskje og legg små topper på et bakepapir. Du kan også bruke små papirformer for et penere utseende og enklere servering.

  6. Avkjøl:

    • Sett risbollene kjølig, gjerne i kjøleskapet, til de stivner helt. Dette tar vanligvis 1-2 timer.

  7. Server og oppbevar:

    • Når risbollene er stivnet, er de klare til servering. Oppbevar dem i en tett boks i kjøleskapet, så holder de seg friske og sprø.

Tips:

  • For ekstra smak kan du tilsette et lite dryss kanel, revet appelsinskall eller en teskje kaffe i sjokoladeblandingen.

  • Bytt ut puffet ris med cornflakes for en annerledes tekstur.

  • Risbollene kan fryses hvis du vil lage dem i god tid før jul eller andre anledninger.

Oppskriften er hentet fra Matprat.no

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!