Grønnkålsesongen er i full gang, men ikke alle er begeistret for den. Det er beklagelig fordi grønnkål smaker veldig godt – spesielt i form av sprø grønnkålchips.
Grønnkål er generelt en splittende grønnsak, og grønnkål er intet unntak. Men hvis du er en av dem som sverger til alt relatert til kål, kan 2025 være året for å utforske om kål faktisk er så ille.
Kål er tross alt utrolig sunt, og med alle oppskriftene der ute, er det en god sjanse for at du kan tilberede kål på en måte som nesten ikke smaker kål i det hele tatt.
En av oppskriftene på sosiale medier for tiden er såkalte grønnkålchips – et deilig og sunt mellommåltid som er utrolig enkelt å lage.
Bruk fersk grønnkål
Til grønnkålchips trenger du fersk grønnkål, noe som gjør det til en spesielt egnet oppskrift for vintermånedene. Grønnkål er en vintergrønnsak som virkelig kommer til sin rett fra november til februar.
I løpet av denne perioden utvikler kålen sin dypgrønne farge og fantastiske krydret-søte smak - og selvfølgelig sine verdifulle næringsstoffer.
Grønnkål inneholder mye aminosyrer, fibre, antioksidanter, flavonoider, og er en rik kilde til protein. Den har til og med det høyeste innholdet av betakaroten (en sekundær planteingrediens og forløper til vitamin A) i alle matvarer. Grønnkålen gir også jern, magnesium, kalsium, kalium, omega-3 fettsyrer, vitamin C, E og K.
Ingredienser til grønnkålchips
Denne oppskriften er for to personer, men den kan enkelt skaleres opp:
125 g grønnkål
1 ss olivenolje
Hvitløk (1 ts hvitløksolje, hvitløkspulver eller et presset fedd hvitløk)
1 ts paprika
En god klype salt
Urter etter eget valg, som timian eller rosmarin
Hvis du liker grønnkålchips med litt ekstra spice, kan du tilsette ca en teskje chilipulver eller cayennepepper.
Hvordan lage dem
Skyll grønnkålen grundig og tørk den godt, ellers blir ikke chipsen sprø.
Riv eller skjær grønnkålbladene i en håndterlig størrelse og fjern stilken.
Forvarm ovnen til ca 170 grader Celsius. (338 grader Fahrenheit)
Bland alle ingrediensene til marinaden godt sammen og bland deretter med grønnkålen.
Fordel de marinerte grønnkålbladene på en bakeplate.
Stek grønnkålen i 10-15 minutter. Etter ca 10 minutter, hold øye med dem, siden bladene kan fort brenne seg.
Ta grønnkålchipsen forsiktig ut av ovnen når de er gylne og sprø. La dem avkjøles i noen minutter for å bli enda sprøere.
Server dine hjemmelagde grønnkålchips umiddelbart som et deilig og sunt mellommåltid eller som et smakfullt tillegg til måltidene dine.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!