Skal du virkelig få mest mulig ut av julen i år, er det viktig at hvert eneste element i festmiddagen er i toppklasse, og hva er nesten viktigere på julebordet enn en megalekker saus. Din egen hjemmelagde saus.
Det som er bra med denne oppskriften fra Jamie Oliver er at den kan lages i god tid og oppbevares i kjøleskapet eller fryses og tines på den store dagen. Jamie sier: "Julemiddagen min er en klassisk stek på steroider. To uker før det er "forbered sausen" til Nottingham Post.
Han sier at nøkkelen til den perfekte sausen er å unngå granulat og vann, og bruke vin i stedet – noe vi alle kan stå bak.
Jamie Olivers beste sausoppskrift:
For 1 liter:
To løk
To gulrøtter
To stilker selleri
To skiver røkt bacon
To friske laurbærblad
To kvister fersk salvie
To kvister fersk rosmarin
To stjerneanis
10 kyllingvinger
Oliven olje
60 ml sherry eller portvin (valgfritt)
Fire spiseskjeer hvetemel
To spiseskjeer tranebærsaus
Hvordan lage Jamie's saus
Forvarm ovnen til 180C/160C Varmluft/Gas 6, skrell deretter løkene og vask gulrøttene grundig. Grovhakk dem sammen med sellerien og baconskivene, og gå videre til urtene.
Legg grønnsakene, laurbærbladene, salvie, rosmarin og stjerneanis i en tung, dyp stekepanne og dryss hakket bacon på toppen.
Skrell kyllingvingene åpne og bank med en kjevle for å frigjøre smakene og legg til stekepannen.
Topp med litt olje, rikelig med salt og pepper og vend det hele sammen før du steker i ovnen i en time. Når det er ferdig, heller du innholdet i kjelen i en stor gryte over svak varme på komfyren.
Fjern alle bein fra kyllingvingene. Bland resten med en stavmikser, skrap alt opp fra bunnen og sidene av kjelen. Jamie sier at jo lenger det hele koker i kjelen, jo mørkere blir sausen.
Hvis du bruker sherry eller portvin, tilsett det nå og la det småkoke i noen minutter.
Tilsett melet gradvis, etterfulgt av to liter kokende vann rett fra kjelen. La dette småkoke i pannen i en halvtime eller til sausen har redusert til en tykk saus. Rør av og til.
Sil sausen over i en stor beholder når den har ønsket konsistens, skyv gjennom eventuelle grove biter med baksiden av en skje.
La den avkjøles til romtemperatur og sett den så i kjøleskapet eller fryseren, klar for siste steg på julaften. Hvis sausen er frossen, la den tine mens anda eller gåsen steker i ovnen. Tilsett fettet fra fjærfeet etter at det er ferdig i ovnen i en stor gryte.
Varm det hele på komfyren og når sausen begynner å koke, rør inn tyttebærsausen rett før du tar den av varmen. Sil det hele gjennom en sil og la det stå på laveste varme til det skal serveres.
Pass på å fjerne overflødig fett fra toppen.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!