Oktober er høysesong for gresskar i Norge, og det dyrkes ca. 1900 tonn hvert år.
Når Halloween nærmer seg, er det mange norske hjem pyntet med gresskar. Det blir det mye matsvinn av. Undersøkelser viser at hele 6 av 10 personer kaster fruktkjøttet etter at de har laget Halloween-lykter.
Gresskar har blitt brukt som matemne for menneskeheten i uminnelige tider. Det antas at det har sin opprinnelse i Amerika. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 5000-6000 år bakover i tid. Men det var i kjølvannet av Christofer Columbus sine nye oppdagelser at gresskaret kom til Europa.
Unngå matsvinn
I stedet for å kaste innmaten i pynte-gresskaret, kan du heller prøve å lage disse spennende rettene?
"Altfor mange kaster den gode maten fra gresskaret rett i søpla. Mange er kanskje ikke klar over at Halloween-gresskar faktisk kan spises, eller de vet ikke hvordan restene kan brukes, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (OFG).
I tillegg finnes det masser av andre gresskar-sorter som matgresskarene Butternut og Hokkaido. Disse variantene er både næringsrike og smakfulle, rike på vitaminer som A og C, samt fiber. Begge disse egner seg godt til matlaging og passer godt til blant annet suppe og i asiatiske retter. Hokkaido-gresskar er et utmerket valg for dem som ønsker å bruke gresskar i matlaging.
Sagen oppfordrer til å bruke gresskarkjøttet i retter som supper, stappe eller bakverk.
Her er noen oppskrifter fra OFG som du kan prøve.
Foto: Opplysningskontoret for Frukt og Grønt
For de som ønsker å kombinere tradisjon med matglede, disse gresskarlappene være et sunnere innslag på Halloween-festen. Enten de brukes som dekorasjoner eller i smakfulle retter, har gresskar blitt en viktig del av høstens tradisjoner og matopplevelser.
Gresskarlapper
Det er smart å bruke innmaten i gresskaret du huler ut til halloween. Bak det i ovn på 175 c til det er mørt. Mos med en stavmikser. Da har du et godt utgangspunkt med mos som du kan bruke til lapper, supper eller mos. Dette er søte lapper.
Til en porsjon til 4 personer skal du bruke:
3 dl mos av gresskar
2 dl lettmelk
2 ts bakepulver
1 ss malt kanel
3 ss sukker
2 egg
3 ss olje til steking
1 ss kakaopulver til "tegnedeig"
Slik gjør du:
Pisk eggene i en bolle. Bland i resten av ingrediensene. La deigen stå å svelle litt.
Ta av 1 dl av røren og bland med 1 ss kakaopulver. Dette skal brukes til å tegne skumle fjes.
Varm en stekepanne. Ha i røre til lapper i ønsket størrelse. Mens de stekes på den ene siden, og før du snur dem, tegner du skumle fjes.
Snu forsiktig og stek videre.
Server med den skumle siden opp.
Hvis du vil justere oppskriften til et annet antal personer eller har bruk for flere detaljer, kan du finne den HER.
Flere oppskrifter
Opplysningskontoret for Frukt og Grønt har massevis as oppskrifter til hvordan du kan utnytte gresskarene bedre.
Visste du at gresskar-frøene også kan ristes og brukes som snacks eller som topping på salater og frokostblandinger? Det er en enkel måte å redusere matsvinn på, samtidig som man utnytter hele gresskaret.
Du finner oppskrift på ristede gresskarkjerner her: