Eddik kan brukes på mange overraskende måter på kjøkkenet, og selv om du kanskje kjenner de vanligste bruksområdene – som for sylteagurk, marinader og dressinger – er det fortsatt noen metoder som kan overraske deg.
Michael Harlan Turkell har reist verden rundt for å utforske forskjellige eddiktradisjoner for sin kommende kokebok.
Han har besøkt Frankrike, Italia, Østerrike, Japan og Nord-Amerika og har snakket med kokker fra Boston til Houston for å finne ut hvordan de bruker eddik. Her er noen av ideene han kom opp med:
Stekt egg med eddik
Selv om det kan virke uvanlig for en nordmann, er det ikke uvanlig å servere egg med eddik i Frankrike. Den parisiske kokken Bertrand Auboyneau steker et egg i rikelig med smør, tilsetter noen spiseskjeer hvitvinseddik til det varme smøret og drysser hakket estragon over.
Du kan enten prøve hans versjon eller bare legge til en liten skvett eddik til eggerøre.
Iskrem med eddik
Jeni Britton Bauer fra Jeni's Splendid Ice Creams deler en oppskrift på parmesan-is med balsamicokirsebærbusk. Du kan også oppnå en lignende, men enklere smak ved å helle litt ekte balsamico over isen hjemme.
Gelé med pepper og eddik
Eddik og varme er en god kombinasjon, og Boston-kokken Barbara Lynch har laget en oppskrift på peppergelé. Den består av paprika og jalapenos som putrer i en eplecidereddiksirup. Turkell anbefaler geléen til et ostebrett.
Eddik terte
Selv om du kanskje aldri har hørt om det, er eddikpaier en klassiker som dateres tilbake til depresjonen på 1930-tallet. Den gang ble eddik brukt som en billig erstatning for sitrusfrukter i en krembunn. I den nye kokeboken «Acid Trip» finner du en versjon laget av Houston-kokken Chris Shepherd, som tilpasset en kundes familieoppskrift.
Eddik Negroni
Har du noen gang prøvd en Eddik Negroni? Brooklyn-bartender Damon Boelte har laget en versjon med jordbær og agurk. Du kan lage din egen ved å tilsette en skvett balsamico til en klassisk Negroni, som består av like deler Campari, søt vermouth og gin.
Kilde: Salon