I Tongzhou-distriktet i Nantong, Jiangsu-provinsen, Kina, skapte 16 selskaper oppsikt med sine uvanlige krav i ansettelsesprosessen.
Vanligvis vil en søknad og en CV være tilstrekkelig, og i enkelte tilfeller kan det kreves en arbeidsrelatert oppgave eller en personlighetstest. Men disse selskapene hadde innført en langt mer kontroversiell praksis som bare var til fordel for dem.
De krevde nemlig at de jobbsøkende kvinnene skulle gjennomgå en graviditetstest før de ble ansatt. Dette trekket skyldtes angivelig at selskapene ønsket å unngå kostnadene ved fødselspermisjon og potensielt fravær til sine ansatte.
Men det gikk ikke. Det skriver CNN.
Denne kontroversielle ansettelsespraksisen ble offentlig kjent etter at en anonym kilde avslørte den, noe som førte til et søksmål som understreket at det var flere ulovlige aspekter ved denne praksisen.
Retten slo fast at det var i strid med kvinners rett til like jobbmuligheter. Undersøkelsen avslørte også at disse selskapene gjennomførte graviditetstester uten kvinnenes skriftlige samtykke og til og med avviste selskapene fra minst én kvinne på grunn av graviditeten.
Det kom frem at to sykehus og et fysisk undersøkelsessenter utførte totalt 168 graviditetstester for disse selskapene. Denne metoden ble derfor mye brukt av selskapene.
De fleste kvinner ble imidlertid ikke informert skriftlig om testene; de mottok kun muntlige henvisninger. I ett av tilfellene ble en kvinne som var noen måneder inn i svangerskapet ikke ansatt på grunn av graviditeten. Etter at selskapenes ulovlige ansettelsespraksis kom frem, ble hun imidlertid ansatt av selskapet, som også tilbød henne kompensasjon og en unnskyldning for diskriminering.
– Bevisene viser tydelig at graviditetstestene var påkrevd av disse selskapene og dette krenket kvinners rettigheter til like arbeidsmuligheter, konkluderte påtalemyndigheten, som var fornøyd med utfallet av saken.