Jula er utvilsomt høysesong for matsvinn, og til tross for at man vet at man kastet store mengder mat etter jula i fjor, vil nok en del nordmenn gå på akkurat samme blemme i år igjen.
Ikke bare sliter det på lommeboka å kjøpe for mye mat. En ny landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter viser at mange nordmenn, faktisk 43 prosent, kjenner på dårlig samvittighet over å kaste mat i jula.
Kvinner kjenner enda mer på samvittigheten enn menn, da 49 prosent av kvinnene oppgir å få dårlig samvittighet av å kaste julematen.
- Matprisene har økt gjennom hele 2024, og lommeboka til mange har blitt trangere. Da er det ikke noe gøy å se maten gå i søpla. Derfor vil det lønne seg å planlegge årets julehandel ekstra godt, og passe på å handle det man faktisk tror man vil rekke å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.
Kan være god etter utgått dato
Meieriprodukter er blant varene som krever riktig behandling, som riktig og jevn temperatur, for å ikke bli dårlig. Det er heldigvis flere grep man kan gjøre for å slippe å helle ut produkter som melk.
- Det er fort gjort å kjøpe for mye melk, men da er det kanskje en lettelse å vite at den kan brukes selv etter utgått dato dersom den fortsatt lukter og smaker vanlig. Hvis du ikke vil drikke den, kan den uten problem brukes i for eksempel grøt eller i en vaffelrøre. Et annet godt tips er å bruke sansene dine, for du kjenner raskt hvis melken er blitt dårlig, sier Glemminge Arnesen.
6 tips til mindre matsvinn i jula:
Utgått melk kan brukes: Det er enkelt å handle inn for mye melk i jula. I stedet for å helle den ut, kan den fint brukes i for eksempel grøt eller i en vaffelrøre – også etter utgått dato, hvis den smaker og lukter greit.
Bruk grøtrestene til deilig dessert: Den kan for eksempel piskes inn i en luftig og digg riskrem, eller brukes i rislapper.
Frys osterestene: Har du handlet inn for mye ost, er det smart å rive opp restene og fryse dem. Skulle den ikke friste på brødskiva etter, kan den brukes som topping på hjemmelaget pizza eller i gryter.
Hold melken unna kjøleskapsdøra: Mange lager mer mat i jula enn ellers, så sjansene er store for at kjøleskapsdøra åpnes oftere. For å hindre at melken ikke blir dårlig, bør den ikke eksponeres for mer romtemperatur enn nødvendig.
Avkjøl restene raskt, før de settes inn i kjøleskapet: Hvis varm mat settes inn i kjøleskapet, vil temperaturen inni stige. Dermed vil flere matvarer stå i fare for å bli raskere dårlig.
Bruk sansene: Lukt og smak på før du heller ut/kaster.