8 internasjonale personligheter som gikk bort i 2023

31/12/2023 22:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Tidligere statsoverhoder, idrettsutøvere og TV-personligheter er blant dem.

Nå er det på tide å huske 8 av de internasjonale personlighetene vi har sagt farvel til i løpet av dette året.

Og det er politikere, tidligere statsoverhoder, skuespillere, sangere og underholdere blant dem.

Lisa Marie Presley, 54 år

Som det eneste barnet til rockelegenden Elvis Presley, er det ikke rart at Lisa Marie Presley valgte å følge i farens fotspor og satse på en musikkarriere.

Hun gjorde totalt tre album, og hun har også gitt ut et par duetter hvor hun sang med sin avdøde far ved hjelp av gamle studioopptak.

Hun var gift tre ganger, blant annet med kongen av pop, Michael Jackson, fra 1994 til 1996.

Raquel Welch, 82 år

Welch var et av de store sexsymbolene på 1960- og 1970-tallet, og hun spilte hovedrollen i en rekke TV-serier og filmer. Imidlertid hadde hun også et talent for skuespill, noe som ga henne en Golend Globe for sin rolle i "The Three Musketeers" i 1974.

Til tross for sin status som sexsymbol i sine yngre dager, spilte Welch senere ofte sterke kvinnelige roller i filmene hun spilte i, noe som ble sett på som et brudd med kjønnsrollenes konvensjoner som rådet da hun brøt gjennom.

Dame Edna, 89 år

Barry Humphries, uten tvil best kjent som Dame Edna, oppfant sin ikoniske karakter tilbake på 1950-tallet, men en rekke opptredener i filmer og TV-programmer gjennom 1960- og 1970-tallet lanserte en internasjonal karriere.

Storhetstiden var altså på 1980- og 1990-tallet, da man knapt kunne si komedie og underholdning uten også å si Dame Edna.

Tina Turner, 83 år

"Private Dancer", "The Best", Montain High", Hva har kjærlighet med det å gjøre" ... Du kan bruke hele nyttårsaften på å liste Queen of Rock'n'Rolls imponerende liste over evergreens.

Det sier også noe om at Turner i løpet av karrieren solgte over 100 millioner plater, i tillegg til å hente hjem 12 Grammys for samlingen.

I tillegg har hun også blitt innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame to ganger, ettersom hun har blitt innlemmet for både solokarrieren og tiden som duo med eksmannen Ike Turner.

Silvio Berlusconi, 86 år

Italias statsminister ved tre anledninger, men det har mildt sagt ikke vært uten kontroverser.

På begynnelsen av 1990-tallet grunnla han det høyreorienterte partiet Forza Italia, og bare et år senere ble han valgt til statsminister for første gang (i 1994).

Han er imidlertid også dømt for skattesvik, i tillegg til å være tiltalt for korrupsjon og betalt sex med en mindreårig.

I tillegg til sin karriere som politiker, er Barlusconi også grunnlegger og majoritetseier i et av Italias største medieselskaper, samt eier fotballklubben AC Milan.

Bobby Charlton, 86 år

Sir Bobby Charlton vil uten tvil bli husket for mange for sin 17-årige karriere med Manchester United, og spilte 758 kamper fra 1956 til 1973.

I det kollektive britiske minnet vil han nok bli husket enda bedre for å ha hatt en sentral rolle i Englans eneste fotball-VM så langt tilbake i 1966.

Matthew Perry, 54 år

Et sjokk gikk gjennom hele verden da nyheten om den kanadiske skuespillerens plutselige død traff forsidene.

Han er uten tvil mest kjent for sin rolle som Chandler Bing i den berømte TV-serien "Friends", der han dukket opp i alle 236 episodene.

I tillegg til skuespill slet han imidlertid med tungt alkohol- og narkotikamisbruk, og han har tidligere sagt at det er flere sesonger av «Friends» som han rett og slett ikke husker å ha filmet fordi han ble så påvirket under produksjonen.

Perry var veldig åpen om sin avhengighet i mange år, og han har brukt en stor del av livet sitt på å prøve å hjelpe andre med rusavhengige.

Henry Kissinger, 100 år

I 1973 vant tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Nobels fredspris for å ha forhandlet frem USAs tilbaketrekning fra Vietnam.

Men allerede i 1969 måtte han bruke alle sine evner da han som nasjonal sikkerhetsrådgiver for president Nixon var en av hovedarkitektene bak å løse den berømte Cuba-krisen.

Til tross for imponerende politiske meritter har imidlertid mange også et noe mørkere bilde av Kissinger. Hen ble gjentatte ganger anklaget for noen ganger brutal krigføring, samt å støtte militærkupp i Chile og Argentina og spille en rolle i krigsforbrytelser i Kambodsja.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.