99-åring dømt for drap

20/08/2024 12:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
99-åringen har fått tilnavnet "Ondskapens sekretær", og er ansvarlig for drap på 10.500 mennesker . I dag får hun sin endelige dom.

Hun ligner en søt eldre dame med grå krøller og runde, lyse briller. Men 99 år gamle Irmgard Furchner har en fryktelig fortid. Som 18 og 19-åring hadde hun nemlig en rolle som sekretær for nazistene under andre verdenskrig.

I 2022 ble hun funnet skyldig og dømt for medvirkning til drap for sin rolle ved nazistenes konsentrasjonsleir Stutthof. Dengang mente retten at den tidligere sekretæren skulle stå til ansvar for drapet på 10.500 mennesker mellom 1943 og 1945.

Furchner anket dommen, og i dag har den tyske høyesterett stadfestet dommen, skriver det tyske nyhedsbyrå dpa.

Den nå eldre dame som har fått tilnavnet "ondskapens sekretær" av journalister, har tidligere uttrykt anger.

Beklager
For to år siden uttalte hun at hun «beklaget for alt som hadde skjedd» og at hun «angret på at hun var i Stutthof på det tidspunktet», ifølge BBC. Hun erkjente imidlertid ikke straffskyld.

Furchner er blant annet tiltalt for å ha bestilt materiale som skulle brukes til å utvikle giftgassen Zyklon B. I tillegg skrev hun lister over hvilke fanger som skulle deporteres til Auschwitz.

Etter krigen i 1945 giftet Furchner seg med SS-lederen Heinz Furchstam, som påtalemyndigheten mener hun møtte i leiren. De slo seg ned i en liten by i Nord-Tyskland, hvor hun fortsatte å jobbe som administrativ ansatt.

Selv om de fleste gjerningsmennene fra nazitiden er døde, er det tyske byrået som etterforsker nazistenes forbrytelser fortsatt aktivt.

Det antaes at Irmgard Furchner blir en av de siste som får dom for forbrytelsene begått i Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.