Advarer: Internett kan slutte å fungere i dag

10/10/2024 13:00

Yvonne

Nyheter
Norge - og resten av verden - kan risikere å måtte klare seg uten internett i en periode torsdag og fredag, hvis prognosene slår til.

Internett og annen kommunikasjon som styres av satelitter risikerer midlertidig å slutte å fungere i dag, torsdag, og i morgen, fredag.

Advarselen gjelder en stor del av hele kloden og kommer fra det amerikanske byrået National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Mens hele verdens øyne er rettet mot orkanen Milton som raser over Florida, er det også en annen storm som bør få vår oppmerksomhet. Den kan nemlig påvirke oss alle - også her hjemme i Norge.

Internett og GPS-systemer kan slåes ut
En kraftig solstorm, en såkalt geomagnetisk storm, er på vei mot jorden og er ventet å slå til torsdag og fredag.

NOAA har klassifisert stormen som en fire (G4) på ​​fempunktsskalaen, som i tillegg til sjansen for praktfullt nordlys betyr at satellittsystemer risikerer å bli påvirket.

"Skadevirkninger på deler av vår kritiske teknologiske infrastruktur er mulig", understreker tilsynet på sosiale medier.

I forbindelse med solstormen skjer det såkalte koronale masseutkast fra solen. Det gir opphav til forstyrrelser i jordens magnetfelt.

Dette kan skade strømforsyningen. Solutbruddene kan skape problemer for radiokommunikasjon og GPS-systemet.

Alvorlig
NOAA klassifiserer dagens og morgendagens solstorm som "alvorlig".

Geomagnetiske stormer kan påvirke infrastruktur i bane nær jorden og på jordas overflate, understreker myndigheten ifølge nyhetsbyrået AP.

Da tre stormer av lavere kaliber slo seg sammen i desember i fjor, advarte forskere om at internett kunne bli slått ut over hele verden. Både da og i mai 2024 kom det inn flere meldinger om mindre elektriske forstyrrelser i Skandinavia.

"Denne nye stormen har 25 prosent sjanse for å bli en G5-storm", sier Shawn Dahl fra Space Weather Prediction Center ved NOAA, ifølge CNN.

G5 er den høyeste på varselskalaen for geomagnetiske stormer.

Nordlys
I tillegg til å kunne slå ut internett og navigasjonssystemer i en periode, kan solstormene også føre til uvanlig mye og tydelig nordlys - og uvanlig langt sør.

Det har fått flere Nordlys-varsel-leverandører til å sende ut varsel om muligheter for å oppleve det spektakulære synet i store deler av den nordiske halvkule.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.