Alvorlig bakterieinfeksjon sprer seg i Norge: Siden april har mange blitt smittet

17/07/2024 13:45

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Norske helsemyndigheter følger nøye med på utviklingen.

Heldigvis er det flere år siden ordene «corona» og «covid-19» dominerte mediebildet og hverdagen vår, men det betyr ikke at helsemyndighetene verden over kan hvile på laurbærene.

Plutselige utbrudd av både kjente og ukjente virus eller bakterier forekommer regelmessig. Den siste tiden har Norge opplevd en bekymringsfull økning i tilfeller av en spesielt kjent bakterie.

Ifølge NRK har antall tilfeller av smitte med salmonellabakterien typhimurium økt uvanlig mye i Norge i år. Siden april har norske helsemyndigheter registrert mange saker.

Så langt har 33 personer fått påvist salmonellainfeksjon i Norge, noe som er betydelig flere enn vanlig. «Spesielt siden april måned har vi sett en økning i tilfeller [...] i Norge sammenlignet med de siste tre årene», har lege Hilde Marie Lund uttalt.

Særlig bekymringsfullt er det at helsemyndighetene i landet ikke aner hvorfor smitten øker. Smittetilfellene finnes over hele landet og på tvers av alle aldersgrupper, noe som gjør det vanskelig å identifisere årsaken til den plutselige økningen i antall smittede.

Norske helse- og matmyndigheter samt Norges Veterinærinstitutt følger derfor situasjonen tett og har skjerpet overvåkingen av alle bekreftede tilfeller i landet.

Potensielt dødelig

Salmonellainfeksjon er ifølge Statens Seruminstitut en relativt utbredt mage/tarminfeksjon, med flere hundre registrerte tilfeller per år i Danmark. Varianten s, som for tiden sprer seg i Norge, er imidlertid mer sjelden.

I Danmark ble salmonella typhimurium senest oppdaget i 2020 og 2021, med totalt 45 registrerte tilfeller.

Salmonellainfeksjon viser seg oftest ved oppkast, diaré og generelt ubehag, men infeksjonen kan også føre til blodforgiftning og dermed være dødelig.