Rundt 100 tonn med egg ble tilbakekalt torsdag fra tilsammen ni eggprodusenter fordi eggene kunne være helseskadelige. Årsaken var at hønsene hadde fått dyrefôr med for høyt innhold av D-vitamin. Eggene som hadde funnet veien ut i butikker over hele landet inneholdt et heæseskadelig høyt innhold av D-vitamin.
Fredag hadde over 100 personer kontaktet Giftinformasjonsentralen med spørsmål rundt de helseskadelige eggene og symptomer på forgiftning.
En av dem som ble ordentlig syk etter å ha spist egg med for mye D-vitamin, er Norgest mestselgende forfatter Anne B. Ragde.
"Ja så stod også MINE egg på den lista over egg som var #overproppet med D-vitaminer. Spiste både søndag og mandag og var DRITSJUK. Vi skulle fått #erstatning!!!!", skriver Ragde på instagram under et bilde av to kartonger med egg som var på listen over de eggene som ble trukket tilbake.
100 tonn egg tilbakekalt
Seks produsenter av slaktegris og ni eggprodusenter i Trøndelag har fått levert fôr med for høye verdier av D-vitamin. Det betyr at egg som er solgt over hele landet kan være helseskadelige.
Da de 100 tonnene med egg ble tilbakekalt, og flere hundre griser som hadde fått i seg fôret ble sendt til nødslakt, beroliget Folkehelseinstituttet befolkningen. De uttalte torsdag at selv om det var fordbundet med helsefare å spise eggene, skulle et voksent menneske spise 25 egg i løpet av de siste tre-fire ukene for å få i seg nok D-vitamin til å bli forgiftet.
Ble syk av eggene
"Det tror jeg ikke noe på", sier Anne B. Ragde til NRK og forteller at hun spiste to egg søndag og ble umiddelbart dårlig.
Forfatteren tar oså D-vitamin som kosttilskudd hver morgen. Hun forstod ikke hvorfor hun ble så dårlig før det samme gjedde mandag kort tid etter at hun igjen hadde spist et egg.
"Det varte tre-fire timer. Jeg satt på ramma, hadde hodepine og ble ekstremt kvalm", forteller hun videre.
Da nyheten om de tilbakekalte eggene kom torsdag, undersøkte hun sine egne eggekartonger og oppdaget at hennes egg var på lista over eggene med forhøyet dose D-vitamin. Hun forteller at hun tidligere alltid har stolt på at egg var trygge, og betegner egg-skandalen som et tillitsbrudd.
Mange spørsmål
Giftinformasjonen hadde fredag mottatt mange henvendelser fra folk om saken, men hadde ikke mottatt informasjon om at noen er forgiftet etter å ha spist egg med for mye D-vitamin.
"De fleste har spørsmål rundt trygge mengder egg og eventuelle symptomer, samt om de skal kontakte lege for vurdering. En del har symptomer som de er usikre på om skyldes inntak av egg", sier lege og seniorrådgiver Lene Solheim Jacobsen i Giftinformasjonen til NTB.
De helsefarlige eggene er solgt i matbutikker over hele landet. Du kan sjekke om dine egg er på listen HER.