Har du noen gang hatt en mistanke om at telefonen har lyttet med til samtaler når du plutselig har fått annonser knyttet til samtaler som virker litt for tilfeldig?
Da er du ikke alene.
En rekke saksøkere har hevdet at Apples stemmestyrte assistent Siri har lyttet med til samtaler hos brukerne uten at de har gitt tillatelse til det.
Hittil har Apple benektet for enhver avlytning, men nå går selskapet med på å betale en bot for nettopp det.
Inngått forlik
Til tross for at selskapet er villig til å punge ut en bot på tilsvarende nesten 1,1 milliarder kroner, står de fast ved at de ikke har gjort noe galt.
Apple har gått med på å betale 95 millioner dollar for å avgjøre et gruppesøksmål som påstår at deres stemmeaktiverte assistent, Siri, krenket brukernes personvern ved rutinemessig å ta opp samtaler, selv når aktiveringen var utilsiktet, ifølge en rapport i Reuters.
Det foreslåtte forliket, inngitt tirsdag kveld i Oakland, Californias føderale domstol, krever godkjenning av den amerikanske distriktsdommeren Jeffrey White.
Siri lyttet med uten tillatelse
Saksøkerne hevder på sin side at Apple i rundt ti år lyttet til brukere av Iphone, Ipad og andre Apple-produkter via den stemmestyrte assistenten Siri.
Saksøkerne i denne saken hevdet at omtale av spesifikke produkter og tjenester i private samtaler førte til målrettede annonser - uten at de selv hadde aktivert Siri ved å gi kommandoen "Hei Siri".
For eksempel rapporterte to saksøkere at de mottok annonser for Air Jordan joggesko og Olive Garden-restauranter etter å ha nevnt disse varene, mens en annen mottok annonser for en kirurgisk behandling etter å ha diskutert det med legen sin under det han mente var en privat konsultasjon.
Opplysninger gitt til annonsører
I gruppesøksmålet som ble levert inn for fem år siden blir det påstått at samtaler ble spilt inn selv om brukeren ikke hadde aktivert Siri.
Deler av innholdet i samtalene skal ifølge saksøkerne ha blitt gitt videre til annonsører, så de kunne bruke det til å målrette sin markedsføring.
Dersom forliket blir godkjent av en domstol, kan amerikanere som har hatt og brukt en Iphone en gang mellom september 2014 og samme måned i fjor søke om inntil 20 dollar i erstatning.
Søksmål mot Google på vei
Forliket på 95 millioner dollar, selv om det er et betydelig beløp, tilsvarer omtrent ni timers fortjeneste for Apple, som rapporterte en nettoinntekt på 93,74 milliarder dollar i det siste regnskapsåret.
Dette søksmålet kommer i kjølvannet av lignende personvernbekymringer rundt taleassistenter, skriver Invezz.
Et parallelt gruppesøksmål på vegne av brukere av Googles stemmeassistent pågår for tiden ved den føderale domstolen i San Jose, California, i samme distrikt som Oakland-domstolen.