Påsken er for mange en tid for turer i skog og fjell, og samtidig en gyllen mulighet til å bidra i overvåkingen av Norges rovdyr.
Rovdata og Statens naturoppsyn (SNO) oppfordrer turgåere til å holde utkikk etter jerv – eller rettere sagt: etterlatenskapene deres.
Det skriver TV2.
Hvert år samles det inn skit- og hårprøver fra jerv i hele landet, fra 1. januar til 1. juni. Disse prøvene analyseres for DNA, og gir verdifull informasjon om antall dyr, individidentitet og utbredelse – helt uten at man trenger å fange eller forstyrre dyrene.
Dersom du oppdager jervskit i påsken, kan du faktisk bidra direkte til denne viktige kartleggingen. Prøven må samles inn på riktig måte: Bruk en ren plastpose, plukk opp en liten bit av skiten uten å ta direkte på den, og vreng posen rundt prøven – akkurat som du ville gjort med hundebæsj. Det er viktig at du kun legger én prøve i hver pose, og at prøven deretter fryses ned (men hold den unna matvarer).
Skiten bør kun samles hvis den ligger i tilknytning til et jervespor, noe som øker sannsynligheten for at prøven faktisk stammer fra jerv. Hårprøver kan også samles og oppbevares tørt i en konvolutt – men disse må ikke fryses, da det kan skade DNA-et.
Når du er tilbake fra tur, skal prøvene leveres til det lokale naturoppsynet i SNO. Prøven må merkes med navn og kontaktinformasjon, samt sted, dato og kartreferanse for funnet. Informasjonen kan også ettersendes via telefon eller e-post.
Resultatene fra DNA-analysene registreres i databasen Rovbase, hvor publikum selv kan følge med. Disse resultatene brukes senere til å estimere hvor mange jerver som finnes i Norge.
Ved å ha en plastpose i sekken og et øye for spor, kan du altså gjøre en liten, men viktig innsats for norsk naturforvaltning. På nettsidene til Rovdata finner du informasjon om hvordan du kjenner igjen jervens ekskrementer og spor, samt hvordan du melder inn observasjoner gjennom Skandobs.
God tur – og god påske!

foto: Shutterstock