Betaler du eiendomsskatt? Da bør du sjekke skattemeldingen din! Kanskje betaler du for mye!

03/04/2025 19:43

Yvonne

NYHETER
Foto: Skatteetaten
Flere boligeiere risikerer å betale mer enn de skal – og det kan du faktisk gjøre noe med selv.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Du kan være berettiget til å få penger igjen på skatten. Men så må du sjekke hva du betaler i eiendomsskatt.

"Hvis kommunen din benytter Skatteetatens beregnede markedsverdi, og du kan dokumentere at den er for høy, kan du endre det i skattemeldingen din selv. Da vil også grunnlaget for eiendomsskatt endres automatisk", sier Elisabeth Fischer, avdelingsdirektør i Skatteetaten.

Har du fått en høy eiendomsskatt og lurt på om verdien av boligen din egentlig er riktig? Da er det på tide å ta en ekstra titt i skattemeldingen.

Kommunen kan bruke beregnet boligverdi fra SSB
Eiendomsskatt bestemmes av kommunen du bor i. Og hvis kommunen bruker Skatteetatens beregnede markedsverdi – i stedet for å gjøre egne takseringer – så kan det hende at du betaler for mye.

Denne verdien kommer fra en modell Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget, og baserer seg på boligtype, størrelse, byggeår og hvor boligen ligger. Rundt 100 kommuner bruker denne modellen i dag.

Verdien virker for høy? Da bør du gjøre dette
Noen opplever at den beregnede markedsverdien er høyere enn hva boligen faktisk er verdt. Hvis det gjelder deg, bør du dobbeltsjekke opplysningene som er brukt for å regne ut verdien. Kanskje er det oppført feil boligtype, areal eller byggeår.

Er opplysningene riktige, men du mener fortsatt at verdien er for høy? Da kan du kreve at den faktiske markedsverdien legges til grunn – men du må kunne dokumentere dette.

Du kan endre det selv
"Hvis kommunen din benytter Skatteetatens beregnede markedsverdi, og du kan dokumentere at den er for høy, kan du endre det i skattemeldingen din selv. Da vil også grunnlaget for eiendomsskatt endres automatisk," sier Elisabeth Fischer, avdelingsdirektør i Skatteetaten.

Slik gjør du det

Du kan selv justere opplysningene om P-rom (bruksareal), byggeår eller boligtype. Når du gjør endringer, regnes en ny antatt verdi ut automatisk – og denne brukes til å beregne eiendomsskatt.

Dersom dere er flere eiere av boligen, må alle endre sine skattemeldinger – og de må oppgi nøyaktig samme informasjon.

Bor du i en kommune som takserer selv?

Da gjelder ikke den automatiske metoden. Du må i stedet kontakte kommunen direkte for å klage. Har du kjøpt boligen etter 31. desember 2023, gjelder egne regler for klage.

Husk dette: Årets skattemelding gjelder for neste års skatt
"Grunnlaget for eiendomsskatten i 2026 er den beregnede markedsverdien i skattemeldingen du får i disse dager. For at eiendomsskatten neste år skal bli riktig, må du derfor sjekke og eventuelt endre opplysningene i skattemeldingen du får nå," minner Fischer om.

Du kan gjøre endringer i skattemeldingen i opptil tre år etter fristen, med mindre du har fått varsel om kontroll eller et vedtak om fastsatt verdi. I så fall må du sende en formell klage.

Hva med de nye arealreglene?
Fra 1. januar 2024 kom det nye standarder for å oppgi areal og volum. Nå er det bruksareal (BRA) som gjelder, og begrepene P-rom og S-rom skal fases ut. Dette har gjort noen boligeiere usikre på hvordan det påvirker eiendomsskatten.

Men Fischer har en beroligende beskjed:

"Det er ikke noen endringer i beregningen av grunnlaget for eiendomsskatten i 2025. Dette regnes ut på samme måte som tidligere år."

Inntil nye regler er på plass, vil SSB fortsette å regne om arealer til P-rom. Trenger du hjelp til dette, har Skatteetaten egne nettsider hvor du kan lære hvordan du måler opp p-rom.