Frem til 4. april mottar nordmenn skattemeldingen, og det er særlig ett fradrag du bør dobbeltsjekke – fagforeningsfradraget. Er du medlem i en fagforening, har du krav på skattelette.
Kan gi deg penger tilbake
Er beløpet for fagforeningskontingenten riktig oppført, kan du få igjen penger. For 2024 kan du få fradrag for inntil 8.000 kroner, som gir en skattegevinst på 22 prosent – altså 1.760 kroner. Til neste år økes dette ytterligere til 8.250 kroner, etter vedtak i statsbudsjettet.
Dette er en politikk Arbeiderpartiet lovet før valget i 2021. Under Solberg-regjeringen sto fradraget stille på 3.850 kroner i åtte år, men har nå blitt mer enn doblet.
Ikke alltid automatisk
Vanligvis er fagforeningskontingenten forhåndsutfylt i skattemeldingen, men det er ikke alltid tilfelle – særlig om du ikke er omfattet av en tariffavtale. Da må du selv føre det opp.
"Du må følge ekstra godt med for å få dette fradraget. For de som har tariffavtale, står dette fradraget både på lønnsslippen og i skattemeldingen," sier Bjørn Mietinen i HK til FriFagbevegelse.
Han peker på at medlemmer som mottar faktura og betaler selv, må sørge for å få fradraget de har krav på, da arbeidsgiveren ikke rapporterer dette inn.
Slik dokumenterer du fradraget
Om kontingenten ikke er innrapportert, må du kunne bevise innbetalingen. Det kan gjøres på to måter:
Attestert oppgave fra økonomiansvarlig i fagforeningen hvis du betaler direkte
Bekreftelse fra arbeidsgiver dersom kontingenten trekkes av lønn
Selv om fagforeninger ikke har rapporteringsplikt, gjør noen det likevel frivillig. For de fleste med tariffavtale, vil kontingenten allerede være rapportert inn gjennom arbeidsgivers a-melding.
"Arbeidsgiver plikter å rapportere den innbetalte fagforeningskontingenten når kontingenten er trukket i lønna," sier seksjonssjef Ole Vincent Jebsen i Skatteetaten til FriFagbevegelse.
Det samme gjelder hvis du har dokumentert betalingen overfor arbeidsgiver – for eksempel i forbindelse med forskuddstrekk.
Endringer kan gjøres i ettertid
Glemte du å føre opp fradraget? Det er ikke for sent. Du kan når som helst endre og sende inn skattemeldingen på nytt, opptil tre år etter fristen (30. april). Da får du et nytt skatteoppgjør.
Hvem kan få fradrag?
For å få fradraget må fagforeningen:
Ivareta medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår
Være landsomfattende og organisere flere enn én virksomhet
Du må også ha vært i lønnet arbeid i løpet av inntektsåret. Betaler du kun kontingent deler av året, justeres fradraget forholdsmessig. Pensjonister og andre uten inntekt får ikke fradraget – selv om de betaler kontingent.