Biologen advarer: Det er derfor du IKKE skal tisse i sjøen

16/07/2024 16:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For mange av oss betyr sommeren deilige dukkert i havet. Men, selv om det noen ganger kan skje at man ved et uhell tisser i sjøen, bør vi virkelig unngå dette.

Mange tror kanskje at det å tisse i vannet er en helt normal og uskyldig handling, siden du allerede er omgitt av det store havet. Det viser seg imidlertid at saken ikke er så enkel som den ser ut til.

For å beskytte Østersjøens unike økosystem oppfordrer nå biolog Anna Björn badegjester til ikke å tisse i vannet, men i stedet velge land hvor næringsstoffene kan tas bedre vare på.

Som en del av et nytt initiativ foreslår hun også en ny familieaktivitet:

"Ta med en oppvaskbørste og hjelp til å rense alger fra steiner på stranden kvelden før fullmåne. Det kan bli en ny, nyttig tradisjon," sier Björn, som er enhetsleder ved Baltic Sea Science Center på Skansen.

Disse anbefalingene er basert på behovet for å beskytte blåfisken, ofte kalt Baltic Sea Rainforest, som er avhengig av rene overflater for sin reproduksjon og vekst.

Problemet med urin i havet er at selv små mengder kan føre til økt algevekst.

– En liter urin kan gjødsle seks til åtte kilo alger, advarer Björn i Nyhetsmorgon, og påpeker at dette lokalt kan påvirke havmiljøet negativt. Det som kan virke som en ufarlig handling kan dermed få store konsekvenser for livet i havet og biologisk mangfold.