Brannvesenet rykket i desember i fjor ut til 800 branner eller branntilløp i boliger. Det er dobbelt så mye som snittet for resten av året.
I julemåneden i fjor omkom hele 11 av de totalt 35 som omkom i brann i 2023.
Brannvesenet forventer at vi også i år kommer opp på lignende tall.
Heldigvis er det noe du kan gjøre selv for å unngå det.
Det er dessverre fortsatt altfor mange nordmenn som ikke har røykvarslere som fungerer.
Som å kjøre bil uten belte
"At man ikke har fungerende røykvarsler i boligen, kan sammenliknes med å kjøre bil uten bilbelte. Det fraråder vi på det sterkeste", sier Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
I en undersøkelse Ipsos gjennomførte i anledning Røykvarslerdagen i 2023, oppgir 3 prosent at de ikke har røykvarsler i hjemmet, og 2 prosent sier at de ikke vet om de har en.
Det tilsvarer at 300.000 personer går julen i møte uten hjemmets viktigste livredder.
Så ofte skal den byttes
Mange er ikke klar over at røykvarsleren bør byttes etter maks 10 år. Elektronikken i varslerne svekkes over tid, og støv eller smuss ved sensoren kan redusere følsomheten for røyk.
"Noe av det det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslere i boligen fungerer", sier Søtorp.
Levende lys, peiskos, matlaging og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden.
Hjelp eldre og syke
Risikogrupper som eldre og personer med nedsatt funksjonsevne er ekstra utsatte i tilfelle brann. For dem kan det være vanskelig å sjekke røykvarsleren selv, eller reagere raskt nok når alarmen går.
"Ta et ekstra ansvar for dine nærmeste før jul. Sjekk om foreldre, besteforeldre eller andre nære har fungerende røykvarslere, og bytt batteriet eller selve røykvarsleren om nødvendig", sier Ly.