Derfor gruer 1 av 7 nordmenn seg til jul

30/11/2024 10:01

Hanne

NYHETER
foto: Mette Randem
foto: Mette Randem
Halvparten av dem som gruer seg til jul peker på økonomiske utfordringer og forventningspress som hovedårsaker.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Frelsesarmeen har nå satt ut rundt 250 julegryter over hele landet for å hjelpe dem som står i alvorlige økonomiske kriser.

Julegryta hjelper folk i nød
Julegryta settes i år ut for 124. gang, samtidig som mange nordmenn opplever dyrtid for tredje år på rad.

"Dyrtiden har rammet dem som allerede hadde det vanskelig fra før. I vårt fattigdomsbarometer for fjerde kvartal svarer én av fem nordmenn at de sliter med å få endene til å møtes. For mange vil jula i år bli ekstra vanskelig på grunn av økonomiske utfordringer", sier Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen.

Rapporten viser at 14 prosent av befolkningen gruer seg til jul. Blant årsakene peker 48 prosent på utilstrekkelig økonomi og 43 prosent på forventningspress.

Barnefamilier rammes hardt
Fattigdommen har blitt en langvarig utfordring for mange, særlig barnefamilier. Mens én av fem nordmenn sliter med økonomien, oppgir én av fire foreldre det samme.

"Mange barnefamilier merker konsekvensene av dyrtiden enda sterkere enn andre grupper. Hele 21 prosent av barnefamiliene svarer at julen blir vanskeligere enn normalt i år, og 26 prosent sier de vil droppe familiebesøk på grunn av økonomien", sier Herikstad.

Økende behov for hjelp
Frelsesarmeen har siden 1901 brukt julegrytene for å støtte dem som trenger det mest. I år er behovet rekordhøyt.

"Vi ser en dramatisk økning i mennesker som mangler penger til grunnleggende behov som mat, klær og bolig. Å fylle julegryta har aldri vært viktigere", sier Herikstad.

Fattigdomsbarometeret viser at 85 prosent av befolkningen har fått uendret eller forverret økonomi det siste halvåret. Prisøkninger på mat og bolig, kombinert med høye renter, har gjort situasjonen vanskelig for mange.

Økonomisk press påvirker julen
Statistikken viser at dyrtiden tærer på flere aspekter av hverdagen. Matprisene har økt med 33 prosent for en typisk familie de siste tre årene, mens leieprisene har steget med over 20 prosent.

"Heldigvis ser vi en liten bedring i andelen som opplever forverret økonomi, men fortsatt oppgir 4 av 10 at de har fått dårligere råd det siste halvåret", sier Herikstad.

Frelsesarmeen trenger støtte
I desember deler Frelsesarmeen ut julehjelp til flere tusen trengende nordmenn og barnefamilier. Arbeidet er helt avhengig av økonomisk støtte fra givere.

"Vi har hjulpet rekordmange gjennom denne tøffe dyrtiden. Men det koster mer å hjelpe, og behovet øker. Vi trenger støtte fra folk for å kunne fortsette vårt arbeid", sier Herikstad.

Fakta fra Fattigdomsbarometeret:

  • 85 prosent av befolkningen har fått uendret eller forverret økonomi det siste halvåret.

  • 20 prosent av befolkningen sliter med å få endene til å møtes.

  • 16 prosent sier at julen blir vanskeligere enn normalt på grunn av økonomien.

  • 26 prosent av foreldre vil kutte reiser til familie i julen på grunn av økonomi.

For Frelsesarmeen er julegryta en tradisjon som symboliserer omsorg og støtte i en vanskelig tid. I år er behovet for solidaritet større enn noensinne.

Læs også:

6 stjernetegn som ALDRI bør flytte sammen Det er ikke alle som har problemer med å bo under samme tak. Men disse seks stjernetegnene bør under ingen omstendigheter flytte sammen.
Her er 7 overraskende grunner til å spise mer dadler Det finnes mange helsemessige fordeler ved å spise dadler.